Humanitära krisen i Libanon förvärras av Israels bombardemang: över 210 000 människor på flykt

Människor i Beirut söker skydd på gatorna och flyktingar återvänder till Syrien när den humanitära situationen förvärras i Libanon efter Israels bombardemang. Enligt UNHCR:s kommunikationschef Charlotte Hallqvist har över 210 000 människor försatts på flykt i Libanon sedan oktober förra året, varav 120 000 sedan stridigheterna eskalerade kraftigt mellan Israel och Hizbollah.

Landet befinner sig i en svår ekonomisk kris, vilket förvärras av situationen. UNHCR har svårt att få fram resurser och har varnat för en ”stor humanitär kris”. Nästan 80 000 människor befinner sig i UNHCR:s kollektivcenter och många sover ute, försöker skapa skydd och sover på stränder och gator med små barn och få tillhörigheter.

Utöver de hundratusentals som är på flykt i Libanon har över 50 000 flytt till krigsdrabbade Syrien. Majoriteten av flyktingarna är kvinnor och barn, och enligt Hallqvist kommer de även skadade. Situationen vid gränsen till Syrien är extremt svår, med långa köer och människor som kommer över trötta och traumatiserade.

Analyserat och förklarat på ett enkelt sätt: Humanitära krisen i Libanon förvärras av Israels bombardemang, vilket har lett till över 210 000 människor på flykt. Landets ekonomiska kris förvärras av situationen, och UNHCR kämpar för att tillhandahålla resurser till de drabbade. Många människor lider och söker skydd, och flyktingar flyr tillbaka till Syrien i en redan svår situation. Det är en akut humanitär kris som påverkar många oskyldiga människor och deras liv.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version