Alfred Berg flyttar sina norska registrerade räntefonder till Sverige, vilket troligen är det första steget i att flagga ut samtliga av företagets ränte- och aktiefonder. Det bekräftas av VD Helge Arnesen på Alfred Berg till E24.

– Det skulle inte vara konstigt. Det jag upplever, sett utifrån, är att fonder och fondsparande är en grundpelare i Sverige, och att de är måna om att ha en bra och levande förvaltningsmiljö och underlättar för det, säger Arnesen.

I en färsk information till andelsägarna informerar Alfred Berg att processen med att fusionera företagets norska räntefonder med motsvarande räntefonder registrerade i Sverige har påbörjats.

“Flytten är i huvudsak motiverad av skillnader i ramvillkoren för förvaltning av fonder i Norge och Europa. Däribland att det i Norge inte är tillåtet varken med ackumulerande andelsklasser eller valutasäkrade andelsklasser,” skriver Alfred Berg.

De nya fonderna kommer att vara ackumulerande. Det innebär att realiserade vinster efter fusionen kommer att återinvesteras, och det kommer inte att göras årliga utdelningar vid årsskiftet, påpekar förvaltaren.

Branschtopp Bernt S. Zakariassen på Fondföreningen (VFF) har länge varnat Finansdepartementet om olik praxis mellan Norge och EU-länder vi konkurrerar med.

– Det är inte lika konkurrensvillkor. Villkoren för att bedriva verksamhet i Norge är mer krävande än i andra länder, säger han till E24.

Han pekar på trög norsk implementering av EU-regler, olika handhavande och tolkning av EU-regler, samt norsk fondlagstiftning som ett hinder.

– Utmaningen är att det är ganska låg framdrift i ärendet vi tar upp. Ganska många av våra medlemmar tappar tålamodet och överväger, eller har, flyttat ut, säger Zakariassen.

Han menar att det finns komplexa orsaker till varför fondföretag väljer att registrera fonder utanför Norge.

Flera nordiska aktörer väljer i stor utsträckning att samla registreringen av fonder i ett land, som Nordea i Finland, Handelsbanken i Sverige och Danske Bank i Danmark.

Samtidigt har EU underlättat för att det ska vara enkelt att registrera fonder i andra EU-länder, vilket ska bidra till konkurrens, förklarar VFF-chefen.

– Det som är helt nytt, och precis vad vi har fruktat, är det som Alfred Berg gör nu. De flyttar från Norge till Sverige med motiveringen att de norska villkoren för verksamheten inte är tillräckligt bra. Andra företag har signalerat att de kommer att göra samma sak om inte ramvillkoren för branschen blir bättre, säger Zakariassen.

Han pekar på att i Norge finns skatteregler för räntefonder som gör dem osäljbara i andra länder.

I motsats till de flesta andra länder är norska värdepappersfonder egna skattesubjekt, som beskattas löpande, och andelsägarna kommer därför löpande att beskattas för avkastningen.

I andra länder, som i Sverige, sker ingen beskattning förrän andelsägaren realiserar vinsten.

– Detta är en av de element som Alfred Berg nämner. Samtidigt finns det särnorska regler när det gäller valutasäkring, som gör att norska fonder endast kan valutasäkra hela fonden och inte en enskild andelsklass. Det finns flera norska fonder som just av den anledningen har registrerats i ett annat EES-land, säger Zakariassen.

Arnesen på Alfred Berg påpekar att fondbranschen kanske är den bransch i Europa som har lyckats bäst med att skapa en marknad där man kan handla över landsgränserna inom EES.

I botten ligger en gemensam europeisk lagstiftning om försäljning av fondprodukter, de så kallade UCITS-reglerna.

Men även om dessa förväntas vara samma i hela Europa, skiljer sig implementeringen och handhavandet av norska reglerande myndigheter, enligt Arnesen.

Det får betydelse när Alfred Berg ska erbjuda sina räntefonder till utländska kunder, där företaget ser störst potential för tillväxt, enligt honom.

– Vi kan inte konkurrera utomlands och ha för många lokala begränsningar som gör våra produkter mindre konkurrenskraftiga, säger Alfred Berg-chefen.

Alfred Berg förvaltar cirka 160 miljarder kronor, varav cirka 120 miljarder i Norge.

Företaget har haft fonder i Sverige sedan 2014 och har idag 23 fonder där.

Genom att flytta fonder till Sverige uppnår även företaget kostnadssynergier, eftersom allt kan drivas på samma plattform, förklarar toppchefen.

– Flytten får inga konsekvenser på bemanningen, men det är klart att framöver, som en del av vår satsning i Sverige, är det kanske mer naturligt att bygga upp mer där än i Norge, säger Arnesen.

Zakariassen på VFF har svårt att se de politiska målen bakom utvecklingen.

Konsekvensen är bara att norska arbetstillfällen flyttas ut och kompetensmiljön försvagas, anser VFF-toppen.

– Ambitiösa mål att Norge ska bli ett kapitalförvaltningscentrum blir utmanande. Istället blir det en utarmning eftersom det sker en utflyttning av kapital, arbetstillfällen och kompetens, säger Zakariassen.

Alfred Berg informerar att överföringen till Sverige inte medför några kostnader för andelsägarna, och de årliga förvaltningsavgifterna kommer inte heller att förändras.

“Fondsfusionerna innebär att den nya och sammanslagna fonden får en större förvaltningskapital. Detta kommer att ge en mer effektiv förvaltning och fondverksamhet och kan medföra lägre fasta kostnader per fondandel,” skriver Alfred Berg.

Fonderna kommer också fortsatt att förvaltas av Alfred Bergs ränteteam i Oslo och Stockholm.

“Fusionen påverkar i praktiken inte fondernas uppdrag, investeringsprocess eller risknivå,” står det.

Finansdepartementet påpekar för E24 att värdepappersmarknaden och fondnäringen är områden där regelutvecklingen har varit mycket stor de senaste åren.

– Vi vill underlätta för en effektiv och lönsam norsk värdepappersfondsnäring, som kan skapa värden för norska fondsparare och bidra till en stark och lönsam finansnäring i hela landet, säger statssekreterare Geir Indrefjord på Finansdepartementet till E24.

Han tillägger att Finansdepartementet för närvarande arbetar med flera omfattande regelverk på området.

– Vi är regelbundet i dialog med VFF, men den bild VFF nu beskriver genom E24, vill vi höra mer om. Vi har därför bjudit in VFF till ett möte om ärendet nästa vecka för att höra mer om detta, säger statssekreteraren.

I analysen kan det konstateras att Alfred Bergs beslut att flytta sina norska fonder till Sverige påverkar både fondsparare och den finansiella marknaden i Norge. Genom att flytta fonder till Sverige kan företaget erbjuda konkurrenskraftiga villkor och lägre kostnader, samtidigt som det kan leda till en strömlinjeformad förvaltning och effektivare fondsdrift. Denna utveckling reflekterar en större trend där fondföretag väljer att registrera fonder utanför Norge på grund av olika regelverk och skatteregler. Det är viktigt för investerare att förstå konsekvenserna av sådana beslut för att kunna fatta informerade beslut om sina investeringar och för att förstå hur den finansiella marknaden kan påverkas av sådana förändringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version