Alfred Berg flyttar fond till Sverige för att öka konkurrenskraften och sänka kostnaderna

Alfred Berg, ett kapitalförvaltningsbolag, har beslutat att flytta sina norskregistrerade räntefonder till Sverige, vilket troligtvis är det första steget i att flagga ut samtliga av bolagets ränte- och aktiefonder. Beslutet bekräftades av VD Helge Arnesen i Alfred Berg till E24.

Enligt Alfred Berg är huvudmotivationen för flytten skillnader i regelverken för fondförvaltning i Norge och Europa. I Norge är det inte tillåtet med ackumulerande andelsklasser eller valutasäkrade andelsklasser, vilket motiverar flytten till Sverige. De nya fonderna kommer att vara ackumulerande, vilket innebär att realiserade vinster kommer att återinvesteras och att årliga utdelningar inte kommer att göras vid årsskiftet.

Branschtoppen Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF) har länge varnat Finansdepartementet för ojämna spelregler mellan Norge och EU-länderna vi konkurrerar med. Zakariassen påpekar att betingelserna för att bedriva verksamhet i Norge är mer krävande än i andra länder på grund av trög implementering av EU-regler, skillnader i tolkningen av reglerna och norsk fondlagstiftning.

Fondsflytten kan få konsekvenser för både Alfred Berg och Norges ekonomi i stort. Det kan leda till att kapital, arbetsplatser och kompetens flyttas ut ur landet, vilket kan försvaga Norges position som kapitalförvaltningscentrum.

Analyserat ur ett ekonomiskt perspektiv är det viktigt att förstå att flytten av fonderna kan påverka investerare och sparare genom att erbjuda konkurrenskraftigare villkor och lägre kostnader. Det kan också ge Alfred Berg möjlighet att växa på den internationella marknaden och behålla sin konkurrenskraft. Det är en indikation på hur regelverk och politiska beslut kan påverka både företag och nationens ekonomi på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version