GÖTEBORG (E24): En ström av människor säljer sina guld, men toppen är troligen inte nådd än.

Hasse Windt är en av tre myntsamlare som arbetar på Joakims Mynt & Guld i Göteborg.

– Vi har märkt en stor ökning av människor som kommer hit för att sälja guld sedan nyår. Det beror troligen både på att de behöver pengar, men också för att guldpriset är rekordhögt, säger han till E24.

Guldpriset har nått nya höjder det senaste året. På torsdag steg det till ännu en rekordnivå. Nu handlas en uns guld för 2658 dollar. Det motsvarar cirka 28 000 kronor.

Samtidigt skriver Reuters att flera stora banker förväntar sig att guldfebern kommer att fortsätta in i 2025.

Det är inte bara kunder som vill sälja guld som kommer in genom dörren på Linnégatan, utan också de som har silver, mynt, klockor och frimärken att avyttra.

Joakims Mynt & Guld köper också tandguld.

– Det är vanligt för oss, men något som folk ofta skäms lite över. Det kan finnas lite blod och rötter på det och sånt. De har det vanligtvis längst ner i väskan och tar fram det efter att de har presenterat något annat, förklarar Windt.

De flesta är äldre, och de kan också komma in i butiken innan guldet eventuellt opereras ut.

Guld betraktas ofta som en säker hamn i osäkra tider, men också som en skydd mot inflation. Det beror bland annat på att guld finns i begränsad mängd, medan det alltid kan tryckas upp fler sedlar.

Ofta sjunker guldpriset när räntorna stiger, men det senaste året har det motsatta hänt. Nu när den amerikanska centralbanken har börjat sänka räntorna, tror Bank of America att guldpriset kan nå 3000 dollar år 2025.

Det senaste året har flera centralbanker köpt upp mycket guld, vilket har bidragit till att driva upp priset. Dessutom har rädslan för eskalering av konflikten i Mellanöstern och en svag arbetsmarknad i USA bidragit till prisökningen på sistone, enligt nyhetsbyrån AP.

Analys:
Guldpriset har nått rekordhöjder och fler människor säljer sina ärvda guldsmycken för att dra nytta av den höga prisen. Enligt experter förväntas guldpriset fortsätta att stiga under de kommande åren, vilket gör det till en attraktiv investering. Med tanke på osäkerheten i världen och oro för inflation, kan guld vara en säker hamn för investerare. Att sälja guld kan vara ett sätt för människor att få extra pengar i en ekonomiskt osäker tid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version