Dubbelt rentekutt för att komma från USA: s centralbank, måste svaga arbetsmarknadssiffror komma, tror chefekonom Kjetil Martinsen.

Anläggningsarbetare hjälper till att reglera trafiken vid ett byggprojekt på Manhattan i New York. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

Publicerad: Publicerad: Mindre än 20 minuter sedan

Denna vecka är det stor spänning kopplad till de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna som släpps på fredag.

Den viktiga rapporten “nonfarm payrolls” inkluderar bland annat jobbtillväxten och arbetslösheten i världens största ekonomi. Förstnämnda kallas ibland “månadens viktigaste siffra”.

– Fed och Powell har gjort det mycket tydligt att arbetsmarknaden är det viktiga nu, säger Kjetil Martinsen, chefekonom på Swedbank.

Arbetslösheten i USA har ökat de senaste månaderna. Den var uppe på 4,3 procent i juli, innan den sjönk lite till 4,2 procent i augusti. Jobbtillväxten har varierat, men ligger generellt sett på lägre nivåer än tidigt 2024. I augusti skapades 142 000 nya jobb.

Analyskännarna förväntar sig att september siffrorna ska visa en arbetslöshet som håller sig på 4,2 procent, och en ganska stabil jobbtillväxt på 146 000 nya jobb, enligt en Bloomberg-undersökning.

– Fler indikatorer pekar mot en nedkylning, och frågan är hur snabbt det går. Det kommer att vara avgörande, säger chefenekonomen.

Dubbelt rentekutt

Arbetsmarknaden och prisutvecklingen är de två viktigaste sakerna för USA: s centralbank (Fed) när räntan sätts.

Nu har prisutvecklingen sjunkit mycket och börjat närma sig målet om en inflation på två procent. Arbetsmarknaden har därför blivit viktigare för centralbanken, har flera ekonomer påpekat.

För en och en halv vecka sedan kom det första räntekuttet i USA på fyra år, när Fed slog till med ett dubbelt räntekutt på 0,5 procentenheter. Räntan i USA ligger nu i intervallet 4,75–5 procent.

– För att få fler dubbeltkutt måste vi se ganska svaga arbetsmarknadssiffror. De måste vara tydligt på en svagare bana än vad Fed såg för sig i september, tror Martinsen.

I sina prognoser uppskattade centralbanken arbetslösheten till 4,4 procent mot slutet av både 2024 och 2025.

– Normalisering

Martinsen anser att den amerikanska arbetsmarknaden nu “är inne i en intressant period”. Han pekar bland annat på att man ser en ökad arbetskraft som ger större tillgång på arbetskraft och produktivitetstillväxt. Detta tyder på att lönetillväxten och trycket på arbetsmarknaden kommer att minska, förklarar han.

Centralbanken siktar nu på att minska nedsiderisken för arbetsmarknaden och sikta mot en så kallad “mjuk landning” för ekonomin, förklarar chefekonomen.

– Det handlar hela tiden om nedkylning och normalisering av ekonomin, inte en svagare utveckling än så.

– Räntekutten kommer att komma, det är bara en fråga om hur snabbt de kommer och hur många det blir. Fed pratar om en normal räntenivå, inte lägre, säger Martinsen vidare.

Prisutvecklingen i eurozonen

Det finns också flera andra sifferutgåvor och händelser på den ekonomiska kalendern.

I Norge släpps bostadspristal på torsdag. Aktivitetssiffror från Kina släpps tidigt på måndag. Senare på måndag kommer både USA: s centralbankschef Jerome Powell och Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB), att hålla tal.

Prisutvecklingen i eurozonen är dock det viktigaste förutom de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna, enligt Martinsen.

– Om KPI-siffrorna för Europa som helhet kommer in på den svaga sidan, ökar det helt klart chansen för att ECB fortsätter räntekutten, säger chefekonomen.

Inflationen i eurozonen förväntas avta till 1,9 procent på årsbasis i september, enligt uppskattningarna Bloomberg har hämtat in från analytiker. Kärninflationen förväntas minska till 2,7 procent.

Martinsen har noterat “ganska svaga” inflations siffror från stora ekonomier som Frankrike och Italien, som kom redan före helgen. Dessutom kom det senaste veckan “ganska svaga” siffror för den ekonomiska aktiviteten i eurozonen, i form av måndagens PMI-siffror.

Europeiska centralbanken har redan sänkt räntan två gånger i år till 3,5 procent, senast med en räntesänkning i oktober. Marknaden prissätter för närvarande cirka 80 procent chans för att ECB fortsätter att sänka räntan på det kommande mötet i mitten av oktober.

Analys:

Denna artikel fokuserar på den kommande arbetsmarknadsrapporten från USA och dess påverkan på räntepolitiken. Det diskuteras även om prisutvecklingen i eurozonen och dess betydelse för ECB: s beslut om räntesättning. För investerare är det viktigt att följa dessa händelser för att förstå marknadens rörelser och hur det kan påverka deras investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version