Egenmonitorering under graviditeten: Så fungerar det och varför det är viktigt

När 31-åriga Frida Sand vaknar varje måndag vet hon att det är dags att ta prover, för att övervaka sin graviditet. Men skillnaden är att hon inte behöver åka in för att kolla sitt blodtryck, puls eller proteinvärdet i urinen.

Det kan hon göra hemma.

Genom egenmonitoreringen sparar hon in en hel del sjukhusbesök.

Frida Sand är ambulanssjuksköterska, så även om hon är lite kunnigare än den typiske patienten, så är detta en helt ny situation.

Enligt en undersökning gjord av e-hälsomyndigheten visar att majoriteten av invånarna, hela 65 procent, är positiva till att sköta sin vård och omsorg digitalt. Dock uppgav var femte svensk att tjänsterna är svåra att använda.

I en rapport från Socialstyrelsen uppgav 4 av 5 regioner att de använder sig av appar inom hälsosjukvården. Men det finns vissa patientsäkerhetsrisker att ta hänsyn till, menar Helena Walfridsson, medicinskt sakkunnig Socialstyrelsen.

Sedan 2020 har egenmonitorering funnits inom specialistmödravården på Östra sjukhuset i Göteborg. Karolina Ericson är barnmorska på avdelningen och har varit med sedan införandet.

Efter fyra år känner sig de flesta i personalen bekväma med systemet, men det tog sin tid, säger barnmorskan.

Frida Sand säger att hon tycker att det är ett lätthanterligt system.

Det har blivit allt vanligare med egenmonitorering, visar en rapport från socialstyrelsen.

Analys:
Egenmonitorering under graviditeten är en effektiv metod som kan spara tid och resurser för både patienter och sjukvården. Genom att låta patienter övervaka vissa värden hemma minskar antalet nödvändiga sjukhusbesök och ger en mer kontinuerlig uppföljning av hälsotillståndet. Även om det finns vissa utmaningar och patientsäkerhetsrisker att ta hänsyn till, visar rapporter att digitala vårdsystem blir allt vanligare och accepterade av majoriteten. Med rätt utbildning och teknisk support kan egenmonitorering vara en fördelaktig metod för att förbättra vården och öka patienternas delaktighet i sin egen hälsa.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version