Falska Swish-appar används för att bedra restauranger i Varberg

Polisen i Varberg har fått in flera anmälningar om falska Swish-appar som används vid betalningar, främst på restauranger. Enligt anmälningarna är det ungdomar som ligger bakom de falska betalningarna, där tusenlappar har försvunnit varje gång. Polisen varnar för att de nya apparna är mer avancerade och svårare att upptäcka.

It-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka förklarar att de falska apparna inte är vanliga appar som distribueras via officiella appbutiker som Appstore och Google Play. Istället kan det vara webbplatser som ser och beter sig som en app, vilket gör det svårt att skilja dem från den riktiga Swish-appen.

Svensk Handel varnar också för dessa falska Swish-botar som laddas ner via chattforum. Botarna ser och agerar som riktiga Swish, men genererar falska betalningar utan att några pengar är inblandade. För att undvika att bli lurad är det viktigt att vara uppmärksam och inte lita på vad som visas på en kunds skärm.

Privatpersoner kan kontrollera sina betalningar direkt i mobiltelefonen, medan småföretagare och organisationer rekommenderas att använda Swish Företag-appen för att övervaka köp i realtid. Större företag, som matbutiker, kan integrera Swish i sina kassasystem för att följa betalningar. Att vara uppmärksam och använda rätt verktyg är avgörande för att undvika bedrägerier.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version