Julekalendrar med skönhetsprodukter släpps tidigt och många blir slutsålda nästan omedelbart. Nätbutiken Skinsecret sålde koreansk hudvård för 1,3 miljoner på två dagar.

Daglig ledare och grundare Bo Myrås på Skinsecret jobbade hårt den här veckan för att skicka ut adventskalendrar fyllda med skönhetsprodukter från Sydkorea.

– Nu har vi fått ut alla pallar med julkalendrar från kontoret så att vi kan få in nya varor, säger Bo Myrås till E24. Både Skinsecret och konkurrenter som Caia Cosmetics och Lyko släpper sina julkalendrar tidigt på hösten. Flera av dem har valt samma lanseringsdatum 25 september, och de mest populära kalendrarna blir slutsålda på några få timmar.

– Vi lanserade vår kalender på onsdagsmorgonen och passerade en miljon i omsättning på bara några timmar på onsdag. Alla som verkligen ville ha den köpte på onsdag, men det kommer in beställningar nu också, säger Myrås. I år har nisch-nätbutiken skapat cirka 2 000 necessärer i fluffigt teddystoff, där varje lucka är en silkespåse med en koreansk hudvårdsprodukt eller tillbehör.

– Det är färre papperskalendrar som bara hamnar i sopkorgen på julafton. Hållbarhet har blivit viktigare. Det är därför vi och andra har satsat på necessärer.

– Kunde ni ha producerat fler kalendrar?

– Varje år producerar vi mer och mer. I år producerade vi 500 fler kalendrar än förra året.

– Men det är en viss risk att satsa för mycket på en enda produkt. Det kostar mycket att producera och det är en känslig marknad med räntor och inflation. Det är lättare att öka antalet gradvis än att dubbla från år till år. Du vill inte sitta fast med en sådan speciell produkt, för den 1 december är det försent.

– Får förfrågningar redan i juli

Skinsecret var tidiga med att importera märken som COSRX, Anua och Mixsoon från Sydkorea, där folk använder mer tid och pengar på hudvård än i Väst. De senaste åren har populariteten för så kallad k-beauty exploderat och nätbutiken omsatte över 90 miljoner kronor förra året.

Myrås förklarar att de också hoppade på julkalendertrenden tidigt.

– Vi startade för sju år sedan. Då såg vi att kalendrar började bli populära i Europa och att det var en möjlighet för vår nisch. År 2019 var vi först i hela Europa med en julkalender dedikerad till koreansk hudvård, hävdar han.

– Nu är det som en våg som sköljer in i september och oktober. Lanseringarna kommer tidigare än tidigare, något han tror drivs av medvetna och engagerade kunder med stor köpkraft.

– Vi får förfrågningar till kundtjänst redan i juli om när kalendern kommer, hur mycket den kostar och vad den innehåller. De yngre vill veta vilken kalender de ska köpa i år.

Salgsrekord för svenska Lyko

Den svenska kosmetikkedjan Lyko har släppt flera populära skönhetskalendrar de senaste veckorna.

– Det är rekordförsäljning i år och större efterfrågan än någonsin, säger kommunikationschef Tom Thörnblom till E24. En av de mest populära, Lyko 24K, såldes på cirka 1,5 timme.

– Vi kunde ha sålt alla på en minut, men vi har ett digitalt kösystem eftersom hemsidan har kraschat flera år i rad. Vi säljer bara 50 stycken åt gången, ungefär som en rockkonsert.

Lyko har redan börjat arbeta med kalendrarna för nästa år.

– Nu säkrar vi vilka produkter vi ska ha och sedan görs det ett stort arbete varje sommar med att packa dem, säger Thörnblom. Kedjan släpper också liknande limited edition-förpackningar under resten av året, med till exempel sommar- eller påsktema.

– Kunderna älskar den här typen av förpackningar i begränsat upplag. Det är lite samma fenomen som en sneaker-release.

– Mycket outnyttjat potential

Det är lite som tyder på att skönhetskalendrarna ska bli mindre populära. Investeringsselskapet KIN, som köpte 60 procent av Skinsecret förra året, ser i alla fall “massor av tillväxt” inom koreansk hudvård framöver.

– K-beauty-segmentet har fullständigt exploderat i Norge och globalt och är mycket mer moget än det var, säger KIN-chefen Per Skøien till E24.

– Det kommer många varumärken och produkter till Norge i framtiden, så det handlar inte om någon flyktig trend.

Skøien, som tidigare var strategidirektör på Komplett, förklarar att Skinsecret har lyckats växa vidare på en tuff retailmarknad, men att det fortfarande finns mer att hämta.

– Det är mycket outnyttjat potential. I Sydkorea är hudvård lika vanligt för män som för kvinnor. Det finns många bra skäl att ta hand om sin hud.

Svenska Lyko har en egen julkalender för män.

– Den säljer förvånansvärt bra och är populärare i år än tidigare, säger Thörnblom.

– Det är nog främst kvinnor som köper den till sina män, men det är också många män, särskilt yngre, som börjar bli intresserade av hudvård.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version