Det är början av höstkylan på bostadsmarknaden, enligt mäklartopparna.

Bostadspriserna har börjat svalna av under de senaste två till tre veckorna, där det har lugnat sig en hel del.

– Det har definitivt bromsat upp. Vi har en svalnat, men balanserad marknad. Nu går vi också in i den period då det svalnar av, säger Ulvness.

– Om du får utgångspriset, kan du vara nöjd, anser mäklartoppen.

Det är vanligt att priserna sjunker i september och fortsätter nedåt de sista månaderna på året. Vi får svaret på utvecklingen på bostadsmarknaden denna månad på torsdag, när Eiendom Norge presenterar nya siffror.

– Jag tror att vi kommer att ha en måttlig tillväxt justerat för säsong, vilket betyder en liten nedgång nominellt. Det finns lite som tyder på en kraftig avkylning från augusti, säger Midsem.

Martin Anmarkrud Kiligitto, VD för fastighetsmäklarkedjan Nordvik, anser att det har varit en “bra och helt normal september”. Det innebär att priset troligen har gått ner något nominellt, uppskattar han.

Fortfarande hett i huvudstaden

Undantaget från den svalare trenden är Oslo. Där finns fortfarande en god efterfrågan, enligt mäklartopparna.

– Det är stor skillnad mellan Oslo, särskilt centrala lägenheter, och resten av landet. Oslo är i en särställning, och kanske även Stavanger, men i resten av landet känner ingen igen beskrivningen av någon bostadsboom, säger Ulvness på Eie.

Kiligitto berättar att det är “stor skillnad mellan stad och land”, och tillägger att Oslo också sticker ut från de andra större städerna.

– Bostadsmarknaden påverkas som alla andra marknader av utbud och efterfrågan. I Oslo finns det fortfarande mycket hög efterfrågan, säger Nordviks VD.

Tror på en normal höst

Bostadspriserna steg under hela första halvan av 2024, innan de föll under sommarmånaderna juni och juli. Därefter steg priserna igen med 1,6 procent i augusti. Allt detta är en ganska normal utveckling.

Bostadsprisökningen har ändå varit något starkare än många experter förväntade sig i början av året, med tanke på de många räntehöjningarna som har gjort bostadslånen dyrare. Även fram till augusti hade bostadspriserna stigit med 8,3 procent i år.

Både Ulvness, Kiligitto och Midsem tror att vi får en normal bostadsprishöst, med svagare prisutveckling och mindre aktivitet.

– Ja, vi ser redan tendenserna till att det svalnar av och att vi som vanligt får prisfall under hösten. Stora volymer är kanske det som skiljer marknaden från tidigare. Det är mycket att välja mellan för köparna, säger Ulvness.

Kari Due-Andresen, chefekonom på Akershus Eiendom, säger att skillnaden mellan utbud och efterfrågan tyder på att det blir en ganska lugn bostadshöst.

– Vi måste nog gå in i nästa år och se räntesänkningar innan trycket kommer tillbaka. Så det beror på när räntesänkningen kommer.

– Folk tänker mer

Midsem på NBBL framhåller att folkets förväntningar på bostadsmarknaden har varit höga sedan i våras.

– Därför har hushållen få incitament att skjuta upp eventuella bostadsköp, säger chefekonomen.

NBBLs senaste boligbarometer visade att 68 procent tror att bostadspriserna kommer att vara högre än nu om ett år. De flesta tror att räntetoppen är nådd, då 77 procent förväntar sig att bostadslånsräntan är lägre eller oförändrad om ett år.

– På det senaste riksmötet var rubriken att räntesänkningen närmar sig. Pilar pekar mot att bostadsefterfrågan kommer att öka, säger Midsem.

Trots att räntan märks tydligt hos fastighetsmäklarna, enligt mäklartopparna.

– Vi ser att där räntan ligger nu, går folk på fler visningar och tänker mer än tidigare, säger Kiligitto på Nordvik.

– Kunderna pratar om räntan. Folk har en förväntan om att den inte ska stiga mer, men att det tar tid innan den går ner. Nästa lösning för bostadsmarknaden blir när det faktiskt sker något med räntan, säger Ulvness på Eie.

Analys:

Bostadsmarknaden har börjat svalna av, med en nedgång i prisutvecklingen och en ökad efterfrågan på grund av höga räntor. Mäklartopparna förutspår en normal bostadshöst med mindre aktivitet och svagare prisutveckling. Det är viktigt för köpare och säljare att vara medvetna om dessa trender för att fatta informerade beslut om sina ekonomiska investeringar på bostadsmarknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version