Norges satsning på energieffektivisering kan kräva investeringar på hundratals miljarder enligt NVE. – Vi är kritiska till slutsatserna, säger branschchefen på NHO Elektro.

Norge har som mål att minska energiförbruket i byggnader med 10 terawattimmar (TWh) fram till 2030. Tiden börjar rinna ut och det kan bli dyrare än förväntat att nå målet.

Enligt NVE:s beräkningar kan målet kräva investeringar på mellan 275-410 miljarder kronor, eller mellan 46-69 miljarder per år. Om målet nedjusteras kan investeringsbehovet vara 100-150 miljarder, eller 17-25 miljarder per år.

Analys:
Norges satsning på energieffektivisering kan bli mycket dyrare än förväntat, med behov av investeringar på hundratals miljarder kronor. Det kan påverka både privatpersoner och företag genom ökade kostnader för energieffektivisering och potentiellt högre strömutgifter. Det är viktigt att regeringen tar snabba åtgärder för att stödja energieffektiviseringsåtgärder och skapa incitament för investeringar inom området. Energieffektivisering kan också ha positiva effekter på samhället som helhet, inklusive minskat energibehov och minskade strömutgifter för invånarna. Det är avgörande att skapa en enkel och effektiv stödstruktur för att underlätta investeringar inom energieffektivisering och främja hållbar utveckling inom energisektorn.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version