Norges mål om strömsparande kan kräva investeringar på hundratals miljarder, enligt NVE. – Vi är kritiska till slutsatserna, säger fackspecialisten på NHO Elektro.

Norges mål är att minska elanvändningen i norska byggnader med 10 terawattimmar (TWh) fram till 2030. Det börjar bli ont om tid, vilket gör att målet kan bli dyrare än tidigare förväntat.

En beräkning gjord av NVE visar att för att spara 10 TWh årligen krävs investeringar på 275-410 miljarder kronor, eller mellan 46 och 69 miljarder per år. Om målet nedskalas något kan investeringsbehovet vara 100-150 miljarder, eller 17-25 miljarder per år, enligt NVE.

Analys:

Norges mål om att minska elanvändningen i byggnader kan kräva stora investeringar. Det kan vara svårt att nå målet inom den angivna tidsramen och kostnaderna kan vara högre än förväntat. Det är viktigt att regeringen tar åtgärder för att stödja energieffektivisering och möjliggöra privat investeringar. Det är också nödvändigt att se över stödprogram och regleringar för att underlätta för investeringar inom energieffektivisering. Det är viktigt att handla snabbt för att uppnå målet och undvika höga kostnader i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version