Aksjemarknaden svängde efter att prisökningen i USA fortsatte att sjunka.

Resultatsäsongen på Wall Street närmar sig att starta för fullt.

Publisert: Igår 15:31
Oppdatert Igår 22:05

De ledande indexen började i plus, men under dagen gick de åt olika håll.

– S&P 500-indexet sjönk med 0,13 procent
– Dow Jones-indexet steg med 0,33 procent
– Nasdaq Composites-indexet sjönk med 0,39 procent

Även med en lite ojämn fredag avslutade alla tre index med uppgång för veckan som helhet. Det är således tredje veckan i rad med uppgång för Wall Street.

– Väldigt låg igen

Prisökningen (PCE) i USA låg på 2,2 procent på årsbasis i augusti, enligt färska siffror från amerikanska myndigheter.

På förhand väntade analytiker att PCE-inflationen skulle landa på 2,3 procent, enligt uppskattningar från Bloomberg. Månaden innan, i juli, låg denna prisökning på 2,5 procent.

KärnPCE, som exkluderar livsmedels- och energipriser, steg däremot något till 2,7 procent. Det var precis som förväntat.

– Huvudbilden här är att om inflationen inte är död, så är den i alla fall väldigt låg igen. Det understödjer bara bilden av att räntan kan sättas ner ytterligare, säger senior ekonom Knut A. Magnussen på DNB Markets till E24.

Det första räntesänkningen i USA på fyra år kom förra veckan, när Fed slog till med en så kallad dubbel sänkning.

PCE-inflationen är en av två sätt man mäter prisökningen i USA, och det är den här centralbanken (Fed) föredrar. Den andra, KPI, låg på 2,5 procent i augusti.

Utöver prisökningen visar även PCE-siffrorna hur amerikanernas inkomst och konsumtion utvecklades. Båda växte något mindre än väntat.

– Nära målet

Prisökningen är på generell basis viktig för USA:s centralbank, och den kraftiga prisökningen de senaste åren är huvudorsaken till att räntan höjdes kraftigt. Nu har dock prisökningen kommit mycket ner igen.

Nu när man har kommit närmare Feds mål om stabil prisökning på två procent har ekonomer och analytiker pekat på att centralbanken är mer intresserad av arbetsmarknaden än tidigare.

– Inflationen är så pass nära målet att Fed har fokuserat på att stabilisera ekonomin. Där har arbetslösheten stigit en del och arbetsmarknaden är något svagare. Men det finns andra indikationer på arbetsmarknaden som inte är så svaga som arbetslösheten, sa chefekonom Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets till E24 inför inflationsrapporten.

Nästa vecka fredag kommer det nya siffror för jobbtillväxt och arbetslöshet i USA i den viktiga rapporten Nonfarm payrolls.

Analys:
Artikeln handlar om hur prisökningen i USA påverkar aktiemarknaden och investeringsbeslut. Med en lägre än förväntad PCE-inflation kan det signalera ytterligare räntesänkningar från Fed, vilket kan påverka ekonomin och arbetsmarknaden. Det är viktigt för investerare att följa dessa indikationer för att ta informerade beslut om sina finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version