ETF-fonder och guld: Den eviga korrelationen är bruten

ETF-fonder är enkla att handla och guld är en tillgång som passar utmärkt för att paketeras som en ETF-fond. Detta har gjort att ETF-fonder med guld har blivit populära både bland privatpersoner och institutioner.

Historiskt sett har det funnits en tydlig korrelation mellan guldpriset och mängden guld som investerare äger via ETF-fonder. När guldpriset stiger, ökar köpen av ETF-fonder med guld och när priset sjunker, säljs det av.

Under de senaste månaderna har dock en intressant förändring skett. Trots att guldpriset har nått nya rekordnivåer, har innehavet av guld via ETF-fonder fortsatt att minska. Det innebär att både privatpersoner och institutioner har sålt av sina guldpositioner, samtidigt som andra investerare har ökat sina köp. En trolig köpare i sammanhanget är centralbanker, där Kinas centralbank exempelvis har ökat sitt guldinnehav under de senaste 16 månaderna.

En möjlig förklaring till varför privatpersoner och institutioner har sålt av sina guldpositioner de senaste månaderna kan vara den fantastiska utvecklingen på aktiemarknaden. Det har helt enkelt varit mer lockande att vara engagerad i aktiemarknadens framgångar än att investera i guld. Det som är ovanligt i detta fall är att säljtrycket har mötts av ännu större köptryck, vilket är sällsynt då ett negativt ETF-flöde normalt sett ger en säljpress.

Sammanfattningsvis har den eviga korrelationen mellan guldpriset och ETF-fonder upphört, där trots stigande guldpris har innehaven minskat. Detta kan vara en indikation på att investerare väljer andra tillgångar framför guld i rådande marknadssituation. Det är viktigt att vara medveten om dessa trender och hur de kan påverka ens egna investeringar och ekonomi på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version