Nordea och dansk polis i hvidvasksag – 26 miljarder danska kronor i spel

Dansk polis har offentliggjort att Nordea har blivit åtalad för att ha tillåtit 26 miljarder danska kronor att passera genom banken utan tillräcklig kontroll. National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har väckt åtal mot banken för att ha ignorerat misstänkta transaktioner från ryska kunder till växlingskontor i Köpenhamn.

Enligt NSK har Nordea i flera fall försummat sina skyldigheter enligt hvidvaskningslagen och detta åtal är det mest omfattande som setts inom banksektorn i Danmark. Trots detta har inga enskilda personer åtalats i fallet.

Nordea förnekar anklagelserna och hävdar att de har effektiva system för att bekämpa hvidvaskning och att de har reserverat tillräckligt med pengar för att täcka eventuella böter.

Påverkan på Nordea-aktien har redan märkts på Oslo Börs med en nedgång på 0,46 procent. Detta fall visar vikten av att följa hvidvaskningslagarna och hur det kan påverka finansmarknaden och investeringar. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om sådana händelser och hur de kan påverka deras ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version