Färsk statistik för den amerikanska arbetsmarknaden ledde till en uppgång på aktiemarknaden.

Wall Street var stängd igår på grund av firandet av den amerikanska frigörelsedagen. Foto: Peter Morgan / AP / NTB

Publicerad: Idag 15:31
Uppdaterad nu precis

Så här gick det för de stora och viktiga indexen på fredag:

– Industriindexet Dow Jones upp 0,2 procent
– Teknotunga Nasdaq Composite upp 0,9 procent
– Den breda indexet S&P 500 0,5 procent till ny rekordnivå på 5.567 poäng

Tidigare på fredagen presenterades “månadens viktigaste siffror”. Det skapades 206 000 nya jobb utanför jordbruket i USA i juni.

Det är lite högre än de 190 000 som analytiker enligt Bloomberg hade förväntat sig på förhand.

– Obligationsmarknaderna firar definitivt detta

“Nonfarm payrolls”-rapporten, som den kallas, är en viktig indikation på hur det går i den amerikanska ekonomin.

– Det går fortfarande mycket bra för den amerikanska ekonomin. Det har funnits vissa tecken på att det har lugnat ner sig på sistone, men vi ser nu att det finns en starkare jobbtillväxt än förväntat, säger chefsökonom Kyrre Knudsen på Sparebank 1 SR-Bank om siffrorna.

I maj krossade rapporten förväntningarna och det skapades 272 000 nya jobb utanför jordbruket. De starka jobbsiffrorna reviderades dock ned till 218 000 i dagens rapport från de 272 000.

Räntan på amerikanska tioåriga statsobligationer, även kallad “den amerikanska tioåringen”, sjönk från 4,33 till 4,28 procent efter att siffrorna offentliggjordes.

– Å ena sidan ökar revideringen av tidigare månader och ökningen av arbetslösheten oddsen för en räntesänkning hos Federal Reserve i september – obligationsmarknaderna firar definitivt detta, sa Seema Shah, global chefsstrateg på Principal Asset Management till CNBC.

I samband med firandet av självständighetsdagen den 4 juli höll de amerikanska börserna stängt på torsdag.

Analyserat och förklarat: Den amerikanska arbetsmarknaden visar tecken på styrka med en ökning av nya jobb över förväntningarna. Detta har lett till en uppgång på aktiemarknaden och en nedgång i räntorna på statsobligationer. En ökad chans för en framtida räntesänkning från Federal Reserve kan påverka investerare och deras beslut på marknaden. Det är viktigt att följa dessa ekonomiska indikatorer för att förstå hur de kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version