Rekordmånga timmar med negativa elpriser i Sverige – Vad det innebär för din plånbok

Antalet timmar med negativa elpriser i Sverige har fördubblats jämfört med förra året, och detta kan tillskrivas den kraftiga utbyggnaden av solkraft i Europa. Under de första fem månaderna i år har Sverige haft 668 timmar med negativt elpris, jämfört med 310 timmar totalt förra året. Trenden ser ut att fortsätta och det kan ha konsekvenser för både konsumenter och producenter.

Enligt elprisanalytikern Johan Sigvardsson på Bixia beror den ökande mängden negativa elpriser i Sverige på den ökade produktionen av sol- och vindkraft i Europa, särskilt i Tyskland. Solkraften påverkar elpriserna mest på eftermiddagen mellan 12.00 och 17.00 när solen är som starkast och efterfrågan är låg. Detta fenomen kallas “duck curve” på grund av att en graf över timpriserna kan liknas vid en sittande anka.

För konsumenter med timprisavtal kan de negativa elpriserna vara fördelaktiga då de kan styra sin elanvändning och dra nytta av de billigaste timmarna. Men på lång sikt kan det innebära minskade investeringar från producenterna, vilket kan bromsa utvecklingen av förnybara energikällor och elektrifieringen av samhället.

Elområde 4 i södra Sverige har hittills i år haft flest negativa elpristimmar, med 171 timmar jämfört med 33 förra året. För övriga elområden är motsvarande siffror 164 timmar (89 förra året) för elområde SE3, 166 timmar (94) för SE2 och 167 timmar (94) för SE1.

Sammanfattningsvis kan den ökande förekomsten av negativa elpriser gynna konsumenter på kort sikt men riskera att minska investeringsviljan hos producenter på lång sikt. Det är viktigt att vara medveten om hur denna utveckling kan påverka din ekonomi och energiförbrukning.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version