Merih Demiral straffas med två matchers avstängning för sin kontroversiella firande i Turkiets EM-seger över Österrike. Han missar kvartsfinalen mot Nederländerna.

Demiral gjorde båda Turkiets mål i 2-1-segern i åttondelsfinalen och skickade därmed sitt land vidare. Efter 2-0-målet firade han på ett kontroversiellt sätt genom handrörelser som påstås symbolisera två vargar.

Firandet anses enligt tyska medier vara en symbol för den nationalistiska och högerextrema turkiska organisationen “De grå vargarna”.

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA uttalade följande om sitt beslut:

– Merih Demiral avstängs i totalt två matcher inom UEFA-regi där han annars skulle ha varit tillgänglig för att ha underlåtit att följa de allmänna beteendepinciperna, för att bryta mot de grundläggande reglerna för anständigt uppträdande, för att använda en idrottshändelse för att förmedla ett budskap av icke-sportsligt karaktär och för att smutskasta fotbollens rykte.

Tidningen Hürriyet rapporterar att Turkiets fotbollsförbund överklagar beslutet till Idrottens skiljedomstol (CAS), enligt VG.

Demiral försvarade själv sitt firande efter matchen.

– Jag är naturligtvis väldigt glad över att ha gjort två mål. Jag hade en specifik firande i åtanke, och det är den jag gjorde. Det handlar om min turkiska identitet, för jag är mycket stolt över att vara turk, sa han enligt NRK.

Firandet ledde till många rubriker och reaktioner, och UEFA beslutade på onsdagen att utreda Demiral. Han missar även en potentiell semifinal.

Senare samma dag blev det känt att Tysklands ambassadör i Turkiet kallades till det turkiska utrikesdepartementet i Ankara. Detta skedde bland annat efter att Tysklands inrikesminister Nancy Faeser starkt reagerade på Demirals firande.

– Symbolerna för turkiska högerextremister har ingenting att göra på våra arenor. Att använda EM som plattform för rasism är helt oacceptabelt, skrev hon på meddelandetjänsten X.

I analysen kan vi se att Merih Demiral har blivit avstängd i två matcher på grund av sitt kontroversiella firande efter att ha gjort två mål i Turkiets EM-seger över Österrike. Firandet ansågs vara kopplat till en högerextrem turkisk organisation och har väckt starka reaktioner. Trots att Demiral försvarade sitt firande, har det lett till konsekvenser inom fotbollen och även diplomatiska reaktioner mellan Tyskland och Turkiet. Detta visar hur en enkel handling på planen kan få stora följder både inom idrotten och politiken.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version