Världens centralbankers officiella guldreserver når rekordnivå sedan 1970-talet

Världens centralbanker har sett en ökning i sina officiella guldreserver, vilket nu har nått den högsta nivån sedan 1970-talet, med totalt 1 170 miljoner troy ounces. Detta representerar en ökning på cirka 21 procent under de senaste 13 åren.

Det är intressant att notera att centralbankernas guldreserver nu överstiger nivån precis före president Nixons beslut att bryta kopplingen mellan den amerikanska dollarn och guld år 1971. En betydande ökning av guldinköp har också skett under 2022 och 2023, med 1 081 respektive 1 037 ton guld som har köpts av centralbanker över hela världen.

Samtidigt har priset på guld ökat med 15 procent hittills i år och med hela 85 procent under de senaste fem åren.

Detta fenomen ger en tydlig signal om att centralbanker över hela världen ser guld som en viktig tillgång för att säkra sina valutor och diversifiera sina reserver. Det är en indikation på osäkerhet och oro på finansmarknaden, vilket kan påverka investerare och ekonomin som helhet.

Genom att följa utvecklingen av centralbankernas guldreserver kan investerare få en inblick i de övergripande ekonomiska trenderna och fatta informerade beslut om sina egna investeringar. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och hur de kan påverka ens egna finansiella situation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version