Världens bästa investeringschef och finansiella marknadsjournalist avslöjar: Gruvan vid Førdefjorden snart i drift

Gruvan vid Førdefjorden har varit föremål för kraftiga protester och rättsfall. Till hösten kommer den att vara i drift.

Det är viktigt att vara skeptisk, men som fysiker och teoretiker vill jag ha fakta, inte känslor, säger Elin Stubhaug (43) om striden kring projektet.

En gul dumprar rullar över den platta toppen av Engebøfjellet. Elin Stubhaug har en fantastisk utsikt över fjordar, berg och gröna bygder.

Gruvan är mest känd för strid och tumult. Kraftiga demonstrationer och rättsfall har skapat rubriker.

Samtidigt är gruvan redo för produktion. Tillräckligt med malm har sprängts ut för tre månaders drift. Tunnelsystemet och transportbandet, som ska transportera malmen ner till fjorden, är klara.

Där småbruket en gång låg har det byggts en processanläggning. Den är klar för att extrahera värdefulla mineraler från malmen i berget.

Två miljarder kronor har investerats i Engebø och fem års produktion är redan såld.

Det är viktigt att sätta sig in i frågan själv och inte bara acceptera argumenten från ena sidan, säger Stubhaug.

Analys: Gruvan vid Førdefjorden har varit föremål för kontrovers och strid, men är nu redo för produktion. Med miljardinvesteringar och sålda produktionsår visar det på en potentiell ekonomisk framgång. Det är viktigt för investerare och allmänheten att förstå både riskerna och möjligheterna med denna gruvdrift för att fatta informerade beslut kring sina finanser och miljön.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version