Solskyddsmedel med lägre skydd än angivet – Norska studien avslöjar bristfälliga solkrämer för barn i Sverige

En nyligen genomförd norsk undersökning visar att hälften av solkrämerna med solskyddsfaktor 50 inte levererar det skydd de lovar. Många av dessa solkrämer riktar sig specifikt till barn och säljs även i Sverige.

Tre av de granskade solkrämerna, märkta som “baby” eller “kids”, hade betydligt lägre skydd än vad som angavs på förpackningen. En solkräm med SPF 50+ visade sig bara ha ett skydd på 14, vilket är långt ifrån det utlovade värdet. Två andra solkrämer med SPF 50 hade också betydligt lägre skyddsnivåer än förväntat.

Det är oroande att konsumenter kan luras att tro att de är skyddade mot solens skadliga strålar när de egentligen inte är det. Därför är det viktigt att vara medveten om vilka solkrämer man använder och hur effektiva de verkligen är.

Även om de undermåliga solkrämerna har dragits tillbaka från den norska marknaden, är de fortfarande tillgängliga för köp i Sverige. Det är därför viktigt att vara kritisk och noggrann vid val av solskyddsprodukter, särskilt när det gäller barn.

Läkemedelsverket i Sverige har ännu inte beslutat om eventuella åtgärder mot de bristfälliga solkrämerna, men det är viktigt att fortsätta bevaka situationen och se till att endast välja solskyddsprodukter av hög kvalitet och effektivitet för att skydda sig själv och sina nära och kära mot solens skadliga effekter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version