Resultatsäsongen sparkas igång på Oslo Börs. Eksperter ser risk för stora aktiesvängningar i vissa företag.

Investeringsdirektör Gaute Eie på Eika Kapitalförvaltning är orolig för marknaden.

Det kan bli stora kursrörelser om företagen levererar resultat som avviker från analytikernas förväntningar, påpekar han.

– Om ett företag misslyckas kan det få stora kursfall.

Eie nämner exempel som den amerikanska sportutrustningsjätten Nike och det norska flygbolaget Norwegian som nyligen rasade efter att ha presenterat resultatvarningar.

– Varför är det speciellt känsligt nu?

– När aktiemarknaden har gått bra kan en besvikelse i företagens resultat slå hårdare på aktiekursen.

– Det är hög risk?

– Absolut. Börsen har gått bra i snart två år.

Å andra sidan kan positiva överraskningar lyfta aktiekurserna. Mäklarhuset ABG Sundal Collier fick en uppgång efter att ha presenterat resultat som visade en fördubbling av vinsten.

– Blir mycket viktigt

I sektorer som har presterat bra, som sjöfart och oljeservice, är det dock mer förutsägbart, påpekar Eie.

– Där kan du se varje dag hur det går med rater, och du kommer inte att få några stora negativa resultatvarningar. Det vi letar efter här handlar mer om förändringar i utdelningspolitik, och liknande.

Han ger tydligt råd till investerare inför resultatperioden:

– Det blir mycket viktigt att äga aktier som du känner dig trygg med att kommer att hamna på rätt sida av analytikernas konsensusprognoser. Det har vi arbetat mycket med, och vi försöker vara i de företagen.

Förvaltaren undviker laxaktier.

– Det kan bli besvikelser. Uppfödningsbranschen brottas med biologiska utmaningar. Kostnaderna minskar inte så mycket som man hade hoppats.

Mångårig förvaltare Hans Trane Nielsen säger att lönsamheten fortfarande är god bland företagen på Oslo Börs.

– Med den fart som norska företag har nu, ligger man på nästan 15 procent avkastning på eget kapital. Det är mycket bra.

Nielsen pekar på att 2022 var ett enormt lönsamt år, och säger att lönsamheten har normaliserats långsammare än han hade trott.

– Norska företag gynnas av en svag valuta.

Dollarn kostar 10,6 kronor på fredag, medan euron ligger på 11,4 kronor.

En svag krona bidrar bland annat till att exporttunga företag på Oslo Börs får högre intäkter för samma mängd försäljning när belopp i utländsk valuta omvandlas till kronor.

– Samtidigt stör kriget i närområdena en del produktionslinjer av råvaror vi säljer. Stängda kanaler är bra för sjöfarten. Lönsamheten i sjöfarten kommer fortfarande att vara mycket hög i det andra kvartalet.

Bland annat offshore-rederierna seglar medvind för tillfället. Efterfrågan har ökat och fartyg har tagits ur marknaden, vilket har ökat nyttjandet och lönsamheten.

Hög oljepris

Equinor är det allra viktigaste företaget för hur det totalt sett går med Oslo Börs. Nielsen uppskattar att olje- och gasjätten kommer att tjäna 2,6 miljarder dollar efter skatt.

– Företaget har haft bra volymer och realiserade priser under det andra kvartalet.

Oljepriset, som är viktigt för Equinor och Oslo Börs, har hållit sig på relativt höga nivåer kring 80-talet. Ett fat av nordsjöoljan Brent handlas till 87,4 dollar på fredag.

Analys:

Resultatsäsongen på Oslo Börs kan innebära stora kursrörelser för enskilda företag. Investerare uppmanas att vara försiktiga och välja företag med stabila resultat för att undvika negativa överraskningar. Den svaga kronan gynnar exportföretag på börsen, medan höga oljepriser och ökad efterfrågan gynnar aktörer inom sjöfarten och oljebranschen. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant och vara medveten om de olika faktorer som kan påverka aktiekurserna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version