Statkraft, Europas största producent av förnybar energi och vattenkraft, har ännu inte klassificerats som kritisk infrastruktur enligt den nya säkerhetslagen. Trots att vattenkraft står för 95 procent av Norges energiproduktion, har myndigheterna ännu inte sett det som nödvändigt att inkludera Statkraft under den nya lagen.

Enligt trusselanalytiker Cathrine Lagerberg, grundare av Crown Defenze, är det svårt att förstå varför Statkraft inte anses vara tillräckligt kritisk för att omfattas av säkerhetslagen. Med tanke på den betydande roll som Statkraft spelar för att säkerställa energileveranser till både norska och europeiska hem och företag, verkar det som en underlig bedömning.

Även om det för närvarande inte pågår något konkret arbete för att inkludera fler verksamheter inom kraftförsörjningen under säkerhetslagen, är det viktigt att notera att arbetet med lagen är kontinuerligt och att myndigheterna regelbundet utvärderar och analyserar situationen.

Rapporter från Riksrevisjonen har kritiserat Justis- och beredskapsdepartementet för bristande samordning och framdrift i frågor som rör säkerhetslagen. Detta har lett till att Olje- och energidepartementet nu börjat överväga vilka verksamheter inom sektorn som bör omfattas av lagen.

Det är viktigt att diskutera och planera för framtida hot mot kritisk infrastruktur, särskilt med tanke på ökade cyberhot mot energibranschen. Att förebygga och skydda mot potentiella hot är avgörande för att säkerställa en stabil och säker energiförsörjning i framtiden.

I samarbete med NVE och Energidepartementet fortsätter Statkraft att övervaka och hantera säkerhetsfrågor, även om de inte för närvarande omfattas av säkerhetslagen. Genom att samarbeta med myndigheterna kan företaget säkerställa att deras verksamhet är skyddad och att eventuella sårbarheter åtgärdas på ett effektivt sätt.

I en tid där hot mot kritisk infrastruktur är allt vanligare och mer sofistikerade är det avgörande att agera proaktivt och säkerställa att företag som Statkraft är väl förberedda för framtida utmaningar. Genom att ha en holistisk syn på säkerhet och samarbeta med relevanta myndigheter kan företag inom energisektorn minimera riskerna och säkra sin verksamhet för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version