Investeringstips: Kle deg riktig for å imponere på jobb

Er det lov med shorts, sandaler, singlet og «crop tops» på jobb? Og hvor lang burde kjoler og skjørt være på kontoret?

Eiendomsmegler Celina Olsen (23) i Nordvik Bergen forteller at hun selv lurte på hvilke kleskoder som gjaldt da hun begynte i jobben sin. – Jeg måtte på shopping for å kjøpe meg klær som egnet seg for jobb.

I dag har hun god oversikt over hvilke klær som passer inn på kontoret. – Det går mye i dressbukser, skjorter, blazere, litt kjoler og skjørt, men ikke altfor kort. Jeans er ikke normen. Og jeg kommer ikke i hettegenser på kontoret.

Handler om kroppsfasong
Hun mener kjoler ikke bør være kortere enn et par centimeter over kneet. – Og for min egen del vil jeg ikke sitte med stor utringning på et møte. Så ikke for mye utringning eller for korte kjoler. Så har man jo ulike perspektiver på hva som er for kort. Tynne stropper synes hun heller ikke er innenfor.

På kontoret går noen i sneakers, andre i «finsko». – Av og til har jeg på meg fine hvite sneakers, men jeg er ikke glad i å gå med det i kundemøter. Så jeg har alltid med meg et par støvletter i bilen.

Sandaler med åpne tær er ikke noe hun ville gått i. – Jeg er ikke er så glad i å vise frem føtter, og det blir for uformelt. Det ser litt ut som du skal på stranden etter jobb.

Daglig leder Hanne Sagen Havsgård (30) i Nordvik forteller at bedriften skal gi et profesjonelt inntrykk. – Generelt ønsker jeg at man kler seg pent, og ser velstelt og ordentlig ut. Det er vår kleskode. Hun mener at kleskodene varierer ettersom hvem det er snakk om.

– Uten at det blir sagt, så føler jeg at det stilles litt ulike krav til menn og kvinner. Kvinner kan for eksempel gå med skjørt, mens det forventes at mennene ikke kommer i shorts. Det er litt urettferdig.

Andreas Bjerkvik (44), leder salg og forretningsutvikling i Vestland i Manpower, og jobber mye med bemanning og rekruttering til en rekke bransjer. Han har noen tips for hvordan man burde kle seg på jobb.

– Jeg vil si at klesstil er en form for identitet for mange. Noen bransjer bruker mye dress, men jeg ville ikke rådet en kandidat som ikke er komfortabel i dress, til å bruke det på intervju.

– Man må følge kleskoden på jobb, og ofte passe inn i miljøet, men det må ikke gå på bekostning av din egen selvfølelse. Det kan ofte være vanskelig å balansere. Spesielt innenfor bransjer der man kler seg litt fint, for eksempel på kontor. Der kan man føle seg veldig malplassert hvis man kommer i uformelle i klær.

Gjelder å kle seg etter forholdene
I finværet møter vi kollegaene Audun Klyve Guldbrandsen og Therese Eide.

– Jeg mener kjoler bør være cirka ned til knærne og ikke så mye kortere enn det på jobb, sier Eide. Hun jobber som studiekonsulent ved Universitetet i Bergen.

Hun har valgt å kle seg i en kjole i finværet, mens kollegaen har tatt på seg shorts.

– Shorts er greit på jobb. Men de bør være i knelengde. Også bør det ikke være en treningsshorts, sier Eide.

Dette er et samtaleemne hun ofte har hatt med venner og kollegaer.

– Mange mener det er enklere for kvinner å gå på jobb i kjoler og skjørt, enn det er for menn å møte i shorts. Mange sier de ikke har noe imot at andre går i shorts, men at de ikke ville gjort det selv.

Guldbrandsen forsvarer valget sitt om å ha tatt på seg shorts.

– Det har ikke vært noen policy hos oss. Og de få dagene det er fint vær i Bergen så gjelder det å kle seg etter forholdene.

Han jobber som universitetslektor i medier og interaksjonsdesign ved Universitetet i Bergen.

– Jeg tenker det er helt innenfor på jobb. Jeg har ikke fått noen kommentarer om det.

Når det kommer til sandaler med åpne tær, har han andre tanker:

– Da er vi litt mer over i ferieland. Jeg ville ikke gått i det selv.

Analyse:
Artikkelen fokuserer på kleskoder på jobb, spesielt i bransjer der det forventes en viss formell klesstil. Ledende personer innen eiendomsmegling og rekruttering deler sine synspunkter på hva som er passende antrekk på jobb. Det understrekes viktigheten av å kle seg profesjonelt, samtidig som man skal føle seg komfortabel og beholde sin egen selvfølelse. Diskusjonen om kleskoder er relevant for alle som er i arbeidslivet, da det kan påvirke inntrykket man gir og hvordan man oppfattes av kolleger og kunder. Det er viktig å være bevisst på klesvalget, spesielt i bransjer der det forventes en visuell representasjon av selskapet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version