Svedelids historiska ungdomsromaner och betydelsen av läsning för dagens ungdomar

Böcker har alltid varit en passion för mig, från barndomens illustrerade uppslagsverk till spännande äventyrsböcker som formade min läslust. Olov Svedelids historiska romaner och W E Johns Biggles-böcker var tidiga favoriter som väckte mitt intresse för läsning och historia. Numera är det J K Rowlings Harry Potter-serie som lockar unga läsare in i litteraturens värld. Men trots detta visar studier att läsningen minskar bland dagens barn och ungdomar i Sverige.

Enligt Internetstiftelsen visar statistik att endast hälften av barnen i åldern 8-19 läser minst en bok om året. Dessutom sjunker läsförmågan stadigt bland svenskar i alla åldrar, och bara var fjärde vuxen läser en bok varje dag. Det är en oroande trend som påverkar samhället på många sätt. För att motverka detta har Skolverket och Kulturrådet presenterat en lista med böcker för grundskolan och gymnasiet för att väcka läslusten hos eleverna. Regeringen har också avsatt två miljarder kronor för att stötta elevernas läsutveckling.

Det är viktigt att förstå att läsning inte bara handlar om att kunna läsa ord, utan också om att kunna fantisera, förstå andra människor och uttrycka sig självständigt. Läsningen är grundläggande för språkutveckling och kunskapsinhämtning, och är avgörande för att forma medborgare som kan tänka självständigt i demokratiska samhällen. Det är därför av stor betydelse att uppmuntra läsning och ge barn och ungdomar möjligheten att utforska litteraturens värld.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version