Olav Chen från Storebrand: Inflationsstatistik kan påverka räntebeslut i USA

Olav Chen, ledare för allokering och globala räntor på Storebrand, tror att torsdagens inflationssiffror från USA måste skilja sig markant från konsensus för att skrämma marknaderna.

Inflationsstatistiken är fortfarande superviktig med tanke på ränteutvecklingen i USA och globalt, enligt Olav Chen. På torsdagen presenteras färska amerikanska inflationsstatistik för juni baserad på konsumentprisindex (KPI). Förväntningarna är att prisökningen ska landa på 3,1 procent i juni, medan kärninflationen förväntas hamna på 3,4 procent enligt Bloomberg-estimat.

Olav Chen tror att om superkärninflationen stiger igen kan det skapa rädsla för att de tidigare siffrorna var avvikande. Om den däremot sjunker kommer det att vara lugnande för marknaden. Inflationsmålet för den amerikanska centralbanken Federal Reserve är två procent, och prisökningen över detta mål är en av anledningarna till att förväntningarna på det första räntesänkningen skjuts framåt i tiden.

Torsdagens inflationsstatistik förväntas påverka förväntningarna kring om det blir en sänkning i september eller inte. Om inflationssiffran är låg kan det stärka tron på en sänkning i september, medan en hög siffra kan skjuta på tidpunkten för en eventuell sänkning.

Inflationen har länge varit ett stort problem för centralbanken, men trots detta presterar den amerikanska ekonomin bra. Olav Chen tror att det måste vara betydande avvikelser från konsensus i juni-siffrorna för att det ska få stor påverkan på marknaderna.

Sammanfattningsvis kan man säga att inflationsstatistiken i USA har en stor inverkan på räntebesluten och marknaderna. Det är viktigt att följa utvecklingen noga och vara medveten om hur olika siffror kan påverka ekonomin och ens egna finanser. Det är också viktigt att vara medveten om olika ekonomiska begrepp och hur de påverkar det större makrobilden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version