Nasdaq och S&P 500 fortsätter att stiga från rekordnivåer inför morgondagens inflationsdata

Det var gröna siffror på New York-börsen strax efter öppningen på onsdag. Så här ser det ut vid klockan 16.00:

– Industriindexet Dow Jones faller med 0,02 procent.
– Tekniktunga Nasdaq stiger med 0,51 procent.
– Den breda indexen S&P 500 är upp med 0,27 procent.

På tisdag var det ännu en rekorddag för Nasdaq och S&P 500. Nasdaq nådde en ny toppnotering på 18 429,29 poäng, medan S&P 500 stängde på 5 577,01 poäng vid handelsdagens slut.

AI-jätten överträffade förväntningarna

Taiwan Semiconductor hade en omsättningsökning på hela 32,9 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period föregående år, enligt Reuters. Företaget omsatte 20,67 miljarder dollar under perioden april-juni. Analytikerna förväntade sig en omsättning på 20,4 miljarder dollar. För bara juni ökade omsättningen med 33 procent jämfört med samma månad föregående år. Den starka tillväxten för världens största chipproducent beror på den ökade efterfrågan på AI-applikationer. Taiwan Semiconductor levererar halvledare till bland annat Apple och Nvidia. Företagets marknadsvärde steg under en kort period till över 1 000 miljarder dollar på måndagen efter att Morgan Stanley och flera andra mäklarhus höjde kursmålet för företaget. Värdet har sjunkit något sedan dess och ligger nu på närmare 957 miljarder dollar. Aktien har ökat med cirka 77 procent hittills i år. Taiwan Semiconductor stiger med 2,49 procent.

Inflationsdata

På tisdag höll centralbankschef Jerome Powell sin första dag i sitt halvårliga tal om penningpolitik inför kongressen. Han sa att att släppa upp i penningpolitiken antingen för sent eller för lite kan försvaga den ekonomiska aktiviteten och sysselsättningen i onödan. Powell sa också att att sänka räntorna för tidigt eller för mycket kan hämma eller vända framstegen i att bekämpa inflationen. På torsdag kommer färska inflationsdata baserade på konsumentprisindex från USA. Det förväntas att prisökningen kommer att landa på 3,1 procent i juni, medan kärninflationen förväntas vara 3,4 procent enligt Bloomberg’s estimat.

Analys:

I denna artikel diskuteras de senaste händelserna på New York-börsen, inklusive stigningen av Nasdaq och S&P 500 från sina rekordnivåer. Dessutom nämns Taiwan Semiconductors imponerande tillväxt och marknadsvärde, samt de kommande inflationsdatan från USA. För investerare är det viktigt att vara medveten om dessa trender och händelser för att fatta informerade beslut om sina finansiella investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version