Det nya NBA-avtalet är enormt – värt 72 miljarder kronor per säsong

Det nya tv-avtalet gällande NBA är gigantiskt stort. Avtalet rapporteras vara värt motsvarande cirka 72 miljarder kronor per säsong. The Athletic skriver om det enorma avtalet, som sägs vara värt ca 800 miljarder kronor över elva säsonger. Kontraktet gör NBC och Amazon Prime Video till nya partners, medan ESPN fortsatt kommer sända NBA-finalerna. Enligt tidningen är kontraktet slutfört och överenskommet mellan parterna, men allt ska ändå inte klart. Detta då bolaget TNT Sports lurar i vassen och kan komma att matcha erbjudandet.

För att tv-avtalet ska ros i hamn ska först ligans guvernörer ge grönt ljus. Något som ses som en formalitet. Basketens höga tv-kostnader är trots allt inte värst i USA. Den amerikanska fotbollsligan, NFL, har ett pågående elvaårsavtal som när det skrevs under för tre år sedan, var värt motsvarande ca 935 miljarder kronor. Det nya NBA-avtalet kommer innebära nationella sändningar nästan sju dagar i veckan, där de olika bolagen delar upp sändningarna och har ansvar för olika dagar.

Analys:
Det nya NBA-avtalet är en enorm affär och visar på den enorma ekonomiska potentialen inom sportvärlden. Med ett värde på 72 miljarder kronor per säsong, kommer detta avtal inte bara påverka NBA och dess partners, utan även hela den globala sportindustrin. Det visar hur populär och lukrativ sporten är, och hur stora summor som är involverade i TV-rättigheter. Det är en indikation på hur viktigt det är att investera och vara involverad i sportindustrin för att kunna dra nytta av dess ekonomiska möjligheter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version