Rysslands hybridkrigföring i Europa: Natotjänstemän varnar för upptrappning av sabotage och mordbränder

Under det senaste halvåret har det skett en aldrig tidigare skådad upptrappning av Rysslands hybridkrigföring i Europa, enligt högt uppsatta Natotjänstemän. Sabotage och mordbränder har varit en del av detta skuggkrig, där Ryssland försöker skrämma sina allierade. Exempelvis har ett lager i östra London satts i brand och två män har åtalats för mordbrand och samarbete med rysk underrättelsetjänst. I Polen misstänker regeringen att Ryssland ligger bakom en mordbrand i ett stort köpcentrum.

Utrikesministrarna i Polen och Litauen har kallat dessa handlingar för terrorism istället för hybridkrigföring och menar att de bör mötas av Nato på ett adekvat sätt. Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, betonar vikten av att vara tydlig gentemot Ryssland och visa att man inte kommer att tolerera sådana handlingar. Han påpekar att vi måste vara beredda på att Ryssland kommer att fortsätta testa gränserna och att vi behöver anpassa oss till detta nya hot.

Denna artikel ger en inblick i det pågående skuggkriget i Europa och varnar för att Ryssland kommer att fortsätta utmana och provocera sina grannländer. Det är viktigt att vara medveten om hotet och vara beredd att agera för att skydda våra samhällen och vår säkerhet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version