DNB stiger kraftigt efter att ha presenterat kvartalssiffror som var bättre än förväntat. Stolt-Nielsen å andra sidan var nere efter siffror.

Huvudindexet steg med 0,7 procent på torsdagen, drivet av bland annat kraftig uppgång för storbanken DNB och fortsatt börsuppgång för Kongsberg Gruppen.

Så här gick det för några av de mest omsatta aktierna:
– DNB steg med 5,9 procent
– Kongsberg Gruppen var upp med 4 procent
– Equinor föll med 0,2 procent
– Kitron sköt upp med 15,6 procent
– Bonheur var upp med 5,2 procent

Oljepriset handlades för 84,8 dollar vid stängning på Oslo Börs, ned 0,5 procent.

Kvartalssäsongen är nu igång på Oslo Börs. Både Kitron och Bonheur har presenterat sina siffror under morgonen på torsdagen. Följ de olika siffrorna på E24s Aksjelive.

Stolt-Nielsen föll kraftigt
Kemikalietankrederiets intäkter var ungefär på samma nivå som samma period föregående år. Samtidigt har resultatet förbättrats kraftigt, till stor del på grund av en avsättning för förluster i fartyget MSC Flaminia under andra kvartalet förra året.

Omsetningen landade på 741,1 miljoner dollar, jämfört med 721,9 miljoner dollar samma period föregående år. Resultatet före skatt hamnade på 208,8 miljoner dollar, upp från 79,6 miljoner dollar samma tid föregående år.

Stolt-Nielsen är dock försiktig med att förutspå framtiden. “Trots makroekonomiska och geopolitiska bekymmer är utsikterna fortfarande optimistiska för kemikalietanksegmentet på medellång och lång sikt”, står det i rapporten.

Aktien föll med 8,8 procent.

Pareto Securities-analytikern Eirik Haavaldsen framhåller i ett meddelande att ökade kostnader bidrog till att intjäningen blev något lägre än vad analytikerkåren hade förväntat sig.

Han skriver att kvartalsrapporten var “på den svaga sidan”.

Haavaldsen pekar på att rederiet fortfarande har “enastående” intjäning. Analytikern betonar dock att Stolt-Nielsen kan närma sig en topp i intjäningen och att det kan krävas högre utdelningar för att pressa aktien högre.

Liksom många andra rederiaktier har Stolt-Nielsen stigit kraftigt de senaste åren i takt med en uppgång på fraktmarknaderna. Sedan årsskiftet är avkastningen, inklusive utdelning, 44 procent. De senaste två åren är den samlade avkastningen 158 procent.

Starkt kvartal för DNB
DNBs kvartalsrapport visar att storbankens resultat före skatt landade på 13,5 miljarder i år, jämfört med 12,2 miljarder i andra kvartalet förra året. Analytikerna hade förväntat sig ett resultat före skatt på 12,1 miljarder kronor, enligt estimat insamlade av Bloomberg.

Netto ränteintäkter landade på 15,8 miljarder kronor från 15,2 miljarder kronor i andra kvartalet föregående år. Det förväntades netto ränteintäkter på 15,7 miljarder kronor.

Flera analytiker är överraskade över resultaten från DNB och kallar dem rekordstarka. Det är speciellt avgiftsintäkterna som överraskar. Analytikern på Norne Securities, Zilvinas Jusaitis, skriver i sin analys att avgiftsintäkterna är rekordhöga med en ökning på 60 procent från samma kvartal förra året.

Kitron-aktien stiger markant
Elektronikföretaget Kitron steg med hela 15,6 procent som den sjätte mest omsatta på torsdagen, efter en kvartalsrapport som visade ett driftsresultat (EBIT) som var bättre än förväntat.

– Företaget visar att de kan justera sina driftskostnader i möte med lägre efterfrågan, säger analytikern Emilie Krutnes Engen på DNB enligt Bloomberg.

Kitron rapporterade driftsinntekter på 167,6 miljoner kronor i andra kvartalet, jämfört med 206,3 miljoner kronor samma period föregående år.

Analyser bryts ned
Stolt-Nielsen har haft en tuff period med fallande intäkter och försiktiga framtidsutsikter. Å andra sidan har DNB levererat rekordresultat och överträffat analytikernas förväntningar, vilket har lett till en positiv kursutveckling. Kitrons starka kvartalsrapport har också bidragit till att lyfta aktien markant.

Slutligen, för investerare är det viktigt att följa med i bolagens kvartalssiffror, analyser och marknadsutvecklingen för att fatta informerade beslut om sina investeringar. Att förstå hur olika faktorer påverkar aktiekurserna och vara medveten om riskerna är avgörande för att kunna maximera avkastningen och minimera förlusterna på börsen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version