Fågelinfluensa: Ny varningssignal för världens investerare och finansmarknadsjournalister

En ny variant av fågelinfluensa fick stor uppmärksamhet tidigare i år när fall av smittade kor rapporterades på flera gårdar i USA. Kort därefter konstaterades att en person, hemmahörande i Texas, smittats av viruset efter att ha haft kontakt med korna. Det var första gången någonsin som en människa smittades med fågelinfluensa av en ko. Därefter rapporterades ytterligare två fall.

Rapporterna är en varningssignal, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén, som också är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin.

Viruset har visat sig kunna spridas bland annat från fåglar till katter, hundar och rävar, men också havsdjur. Ju bättre viruset är på att sprida sig mellan olika däggdjur, desto större är risken att det muterar till att även kunna sprida sig mellan människor.

Sommaren är en särskilt effektiv period att upptäcka eventuella fall av fågelinfluensa.

Samma utökade bevakning gjordes under förra sommaren. Finland blev nyligen först i världen med att börja vaccinera personer med riskyrken. Det gäller främst arbeten inom fågel- och pälsindustrin. I Sverige fokuserar man i stället på att identifiera, provta och eventuellt behandla personer som kan ha exponerats för fågelinfluensa.

Fakta: Fågelinfluensa
– Att människor smittas av fågelinfluensa är ovanligt.
– Från den 1 januari 2023 till 3 maj 2024 rapporterades 889 fall av fågelinfluensa in globalt från totalt 23 länder. Omkring hälften, 52 procent, av de smittade dog, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.
– Symtomen hos människor har varierat mellan olika utbrott. En del varianter av viruset har bara orsakat mild sjukdom eller övergående influensaliknande symtom. Andra har gett allvarlig sjukdom med dödlig utgång. De svårast sjuka har ofta fått lunginflammation. Det har också förekommit mildare symtom som ögoninflammation, enligt Folkhälsomyndigheten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version