Investeringar i Gaza: Hur attacken mot Hamas-ledaren Mohammad Deif påverkar finansmarknaden

Den legendariske Deif och hans närmaste rådgivare befann sig i Mawasi, det provisoriska flyktinglägret för hemlösa gazabor norr om Khan Yunis. I skrivande stund är det osäkert om Deif överlevt. En Hamas-källa i Nablus säger till DN: – Dödar de en befälhavare så växer tusentals upp i hans ställe! Den Iran-stödda libanesiska Radio Mayadin meddelade på eftermiddagen att ”Deif är oskadd”. Sent på fredagen fick Israel uppgifter om att Mohammad Deif och Khan Yunis-regionens lokale befälhavare Rafah Salame befann sig ovan jord.

Under ett nattligt krismöte med premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsledningen beslöts att gripa tillfället, trots att Deif befann sig i en humanitär zon där Israel lovat att inte agera militärt. Attacken riktades mot en villa omgiven av en mindre skog. På flygfoton tagna efter bombnedslagen är både villan och skogen borta. Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet dödades minst 71 personer och 289 skadades. En israelisk militärkälla säger till DN att försvarsminister Yoav Gallant gav order om ”maximal effekt” – alltså att använda amerikanska entonsbomber (JDAM) som kan eliminera ett helt kvarter. I början av sommaren gav president Joe Biden order om att begränsa leveranser av sådan ammunition till Israel. Detta är det åttonde kända försöket från Israels sida att röja Deif ur vägen. Varje gång han överlevt har hans ställning som mytisk palestinsk nationalsymbol stärkts. Under 2014 års Gazakrig dödades hans hustru, en ettårig son och en treårig dotter i ett liknande flyganfall.

Mohammad Deif, 59, var en av dem som byggde upp Hamas väpnade gren, Izzeddin al-Kasam under 1990-talet. Deif var lärjunge och partner till Yahya Ayash, ”ingenjören”, som utbildade en generation tekniska snillen. Ayash och Deif spelade huvudroller när den israelisk-palestinska fredsprocessen torpederades för snart trettio år sedan, med en serie självmordsattacker mot israeliska bussar. När Ayash dödades av en israelisk mini-bomb insmugglad i hans mobiltelefon 1996, gav Hamas grundare Ahmad Yasin honom en huvudroll i den militära planeringen. Deif var hjärnan bakom den Hamas-taktik som gått ut på att försvaga Israel med missiler och tunnlar, två vapen som i dag inte längre utgör något hot mot Israel. Han var också en pionjär under uppbyggnaden av Hamas säkerhetstjänst, al Majd, som bedriver en minutiös avlyssning och åsiktsregistrering av alla tänkbara dissidenter på Gazaremsan. På Deifs initiativ fördjupades Hamas relationer till Iran och till libanesiska Hizbollah, och Hamas militära apparat förvandlades från en samling separata gerillagrupper till en reguljär armé med ordnad befälsstruktur.

Hamas högste ledare i Gaza, Yahya Sinwar, hade suttit tjugotre år i israeliskt fängelse då han växlades ut 2011. Sinwar och Deif har arbetat i total harmoni på senare år, och har tillsammans förberett attacken mot Israel den 7 oktober i fjol. I ett tal som släpptes dagarna efter attacken meddelade Deif att ”avgörandets stund är inne” och manade hela regionen att ansluta sig till kriget mot Israel. Anhöriga till Israels gisslan i Gaza, som arrangerar massdemonstrationer i hela landet på lördagen, anklagar premiärminister Netanyahu för att med aktionen mot Deif ha försökt spoliera de pågående förhandlingarna om vapenvila och utväxling av fångar. Läs mer: Minst 71 döda och nästan 300 skadade i attack i Gaza.

Analys: Genom att attackera Hamas-ledaren Mohammad Deif har Israel skakat om finansmarknaden och skapat oro på den globala scenen. Med Deif som en symbol för motståndet mot Israel kan hans öde påverka investeringar och ekonomiska beslut. Det är viktigt att följa utvecklingen i Gaza och Mellanöstern för att förstå hur det kan påverka dina pengar och din framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version