Hur du kan hantera skam och dess påverkan på din psykiska hälsa

Skam är en naturlig känsla som vi alla har erfarenhet av i olika grad. Men hur påverkar skam egentligen vår psykiska hälsa och vårt sätt att förhålla oss till andra? Enligt Lotta Strömsten, en ledande expert inom området, kan skammen vara både en fördelaktig och en begränsande faktor i våra liv.

Forskning visar att skamkänslan är en av nio grundläggande känslor som människor upplever. Den har en viktig funktion i att reglera vårt beteende och upprätthålla normer och regler. Men hur vi reagerar på skam och vilka situationer som får oss att känna skam kan variera från person till person.

En hög benägenhet att skämmas kan vara både medfödd och förvärvad genom livserfarenheter. För mycket kritik och bristande respekt i barndomen kan leda till en djup känsla av otillräcklighet och rädsla för att bli avvisad som vuxen.

I dagens samhälle, präglat av narcissism och självfokusering, kan det vara svårt att hantera skammen över misslyckanden och bristande framgång. Sociala medier och jämförelsekulturen kan förstärka känslan av skam och otillräcklighet hos unga människor.

För att hantera skamkänslan på ett konstruktivt sätt är det viktigt att inte försöka bli av med skammen, utan att lära sig att förhålla sig till den. Att vara nyfiken på vad skammen försöker säga oss och att se den som en resurs för personlig utveckling.

I slutändan är det viktigt att komma ihåg att skam är en mänsklig känsla som kan bidra till ökad social gemenskap. Att acceptera och förstå skammen kan vara ett steg mot att leva ett mer autentiskt och balanserat liv. Hur hanterar du skam i ditt liv?

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version