Obos-koncernens resultat föll kraftigt under det andra kvartalet. Bostadsbyggaren förväntar sig fortfarande utmanande tider för nybyggarmarknaden framöver.
Resultatet för andra kvartalet visade en pre-skattvinst på 488 miljoner kronor, en nedgång från 1,22 miljarder kronor under andra kvartalet 2023. För första halvåret landade vinsten på 848 miljoner kronor, jämfört med 1,59 miljarder kronor under första halvåret av 2023. Nedgången beror främst på att segmentet Bostadsutveckling levererar en vinst långt under föregående år, enligt koncernen.
Obos har sålt 1 183 bostäder under det andra kvartalet, en ökning från 875 bostäder under samma period förra året. Koncernchefen Daniel Kjørberg Siraj säger att efterfrågan och köp av nybyggda bostäder har ökat de senaste sex månaderna och att vi nu ser en bättre fungerande marknad.
Siraj tillägger att nedgången vi ser nu är en följd av att marknaden stelnade till mot slutet av 2022. Försäljningen och byggstarterna som sedan dess har uteblivit ger nu lägre intäkter. Ökningar i både finans- och byggkostnader påverkar också resultaten negativt.
Obos har för närvarande 4 091 bostäder under konstruktion. Försäljningsgraden ligger på 56 procent, en nedgång från 65 procent vid samma tid förra året.
Obos ser dock tecken på ökad bostadsförsäljning i vissa områden hittills i år jämfört med mycket låga nivåer under 2023. Koncernet förväntar sig tillväxt i bostadspriserna och förbättringar i försäljningen av nybyggda bostäder under 2025.
Obos-banken och förvaltningsdivisionen bidrog med solida resultat till koncernen under det andra kvartalet och första halvåret som helhet. Obos-banken rapporterade en pre-skattvinst på 171 miljoner under det andra kvartalet, en ökning från 115 miljoner kronor förra året. Netto ränte- och provisionsintäkterna under det andra kvartalet landade på 246 miljoner kronor, en ökning från 174 miljoner kronor jämfört med samma kvartal förra året.
Koncernet rapporterar om ökning i antalet kunder för Obos-banken och att de har stabil tillväxt i utlåningen. Samtidigt bidrar räntepolitiken till bättre räntemarginaler för banken.
Sammanfattningsvis, trots en nedgång i resultatet för Obos-koncernen och en svagare byggtakt, finns det hopp om en ökning i bostadsförsäljningen och bostadspriserna. Koncernen ser positivt på framtiden och arbetar för att möta den ökade efterfrågan och förbättra resultaten i de kommande åren.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version