Orkla rapporterar om stark resultatökning i andra kvartalet

Orkla, en ledande dagligvaruleverantör, presenterade sina siffror för andra kvartalet på måndagsmorgonen. Bolaget redovisade en vinst före skatt på 2,6 miljarder kronor, en ökning från 1,8 miljarder från samma kvartal föregående år. Omsättningen landade på 17,2 miljarder kronor under kvartalet, en liten ökning från 17,0 miljarder kronor från andra kvartalet föregående år. Förväntningarna låg på en vinst före skatt på 1,9 miljarder kronor och en omsättning på 17,6 miljarder kronor enligt Bloomberg.

Orkla äger flera välkända varumärken som Nidar, Kims, Grandiosa, Jordan och Zalo. Koncernchefen Nils K. Selte kommenterade rapporten och nämnde att portföljbolagen fortsätter att visa resultatökning och ökad avkastning på kapital samt ökad kassaflöde från verksamheten. Resultatet per aktie ökade till 1,66 kronor under andra kvartalet jämfört med 1,55 kronor föregående år. Bidraget från Jotun, där Orkla äger 42,7 procent, låg på 528 miljoner kronor under andra kvartalet.

Under juni månad sålde Orkla dotterbolaget Lilleborg till Solensis för 600 miljoner kronor. Lilleborg erbjuder hygien- och rengöringslösningar till professionella och industriella kunder i Norge. Köparen Solensis är en global producent av specialkemikalier för vattenintensiv industri och har verksamhet i 130 länder med cirka 16 000 anställda.

Orkla-aktien har stigit med cirka 17 procent hittills i år, och efter föregående kvartalsrapport ökade den med 5,56 procent under handelsdagen. Koncernens största ägare och styrelseordförande är miljardären Stein Erik Hagen. I juli meddelade Hagen att han planerar att flytta till Schweiz.

En annan händelse under andra kvartalet var den pågående rättsliga striden mellan Orkla och Freia, där Orkla äger Nidar. Striden började när Orkla stämde Mondelez, ägaren till Freia, för att emballagefärgen på Freias choklad “Boble” var för lik Nidars choklad “Stratos”. Domstolen gav Orkla rätt och Mondelez har nu förbjudits att sälja och marknadsföra “Boble”. Freia och Mondelez har meddelat att de kommer att överklaga domen till hovrätten.

Genom att analysera Orklas senaste kvartalsrapport och aktiens utveckling kan investerare och allmänheten få en bättre förståelse för bolagets prestation och framtidsutsikter. Det är viktigt att följa med i sådana händelser för att kunna fatta informerade beslut om sina finansiella investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version