DNBs London-kontor ser høy aktivitet i shippingsektoren – Anders Grevstad

London-baserade investerare har aptit för traditionella sektorer som shipping, sjömat och energi på Oslo Børs, enligt Anders Grevstad, chef för DNBs London-kontor. Vi ser en ökad investeringsvilja och intresse för norska och nordiska företag bland brittiska och europeiska investerare.

Shippingsektorn har fortsatt att vara en vinnare på Oslo Børs i år, med större intresse från småinvestorer de senaste åren. Uro i Rødehavet och torka i Panamakanalen har påverkat fraktmarknaden positivt för flera shippingsegment.

DNBs shippingsjef, Jan Ole Huseby, betonar de intensiva omgivelsena med attacker på fartyg i Rødehavet, torka i Panamakanalen och fortsatt krig i Ukraina. Sedan uppsvinget började 2020 har shippingindexet på Oslo Børs sexfaldigat sig. Priserna inom sektorn har nått ovanligt höga nivåer.

Förvaltaren Hans Thrane Nielsen från Storebrand påpekar den höga prissättningen inom sektorn och att många rederier har beställt nya fartyg för att ersätta äldre. Investeringar, nya order av fartyg och konsolideringar är på uppgång inom sektorn.

DNB har övergått till att erbjuda finansieringslösningar snarare än att låna ut pengar själva, medan nya finansieringskällor blir allt viktigare för shippingsektorn. Den nuvarande goda fasen används av investerare för att positionera sig och expandera.

Sammanfattningsvis har shippingsektorn fortsatt att vara en attraktiv investeringsmöjlighet med ökad aktivitet och intresse från investerare. Omgivande faktorer som konflikter och torka har påverkat marknaden positivt, men det finns även utmaningar med ökad konkurrens och behovet av att ersätta äldre fartyg. Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer vid övervägande av investeringar inom shippingsektorn.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version