Nel minskar förlusten under andra kvartalet

Nel redovisade sina siffror för det andra kvartalet för året på onsdag morgon:

– Omsättningen landade på 332 miljoner kronor, ned från 371 miljoner under samma kvartal förra året.
– Bruttoresultatet (EBITDA) hamnade på minus 79 miljoner kronor, jämfört med minus 69 miljoner förra året.
– Resultatet före skatt var på minus 120 miljoner kronor, en förbättring från minus 345 miljoner förra året.

Omsättningen från verksamheten under det andra kvartalet var ned 10 procent från samma kvartal 2023. Detta berodde på lägre volymleveranser av alkaliska elektrolysanläggningar under kvartalet, enligt ett meddelande.

Orderingången låg på 270 miljoner kronor, en ökning med 18 procent från föregående år. Orderboken vid kvartalets slut landade på 2 miljarder, en minskning med 13 procent jämfört med 2023.

Det förväntades att omsättningen skulle vara 411 miljoner kronor, bruttoresultatet minus 65,8 miljoner och resultatet före skatt minus 95 miljoner kronor enligt Bloomberg.

Det finns sex köprekommendationer, tio behållrekommendationer och elva säljrekommendationer för aktien.

Aktien har hittills ökat cirka fyra procent i år. De senaste 30 dagarna har den ökat med cirka 18 procent. Från toppen 2021 kostade aktien 33,7 kronor, nu kostar den 6,8 kronor.

Nel meddelar att en betydande händelse under kvartalet har varit undertecknandet av en teknologilicensavtal med Indiens största privata företag, Reliance Industries.

Avtalet ger Reliance tillstånd att producera Nels atmosfäriska alkaliska elektrolysörer.

I februari meddelade Nel att de ville skilja ut verksamheten för fyllestationer till ett eget företag med namnet Cavendish Hydrogen och notera det på Oslo Börs. Företaget noterades den 12 juni med “godt over” 450 000 aktieägare, varav många är tyska. Aktien har sedan noteringen fallit med cirka 10 procent.

Under andra kvartalet ökade Nel produktionslinjen vid Herøya-anläggningen. Den nya enheten på 500 megawatt slutfördes och startade kommersiell drift, vilket ökar företagets årliga alkaliska produktionskapacitet till 1 gigawatt. Företaget rapporterade att de är på god väg med att öka kapaciteten vid Wllingford-anläggningen, med planer på att öka den årliga kapaciteten från 50 megawatt till 500 megawatt.

Analys: Nel har visat en nedgång i omsättning och bruttoresultat jämfört med föregående år, men har förbättrat resultatet före skatt. Trots vissa utmaningar verkar företaget ha strategier på plats för att öka produktionen och säkra framtida intäktsflöden genom nya avtal och expansion. Det är viktigt för investerare att överväga denna information när de fattar beslut om sina finansiella placeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version