De senaste trenderna inom filmvärlden visar en ökad närvaro av manliga könsorgan på skärmen. Filmer som “Saltburn”, “The Curse” och “House of the Dragon” har bidragit till denna utveckling. Enligt kulturjournalisten Caroline Hainer är dessa scener inte främst till för att tillfredsställa kvinnliga åskådare, utan snarare för att imponera på manliga tittare.

En intressant observation är att denna trend inte är en reaktion mot den manliga blicken, utan snarare en företeelse som riktar sig till männen själva. I Netflix-serien “En riktig man” får vi se hur manlighet och makt symboliseras genom en uppgörelse mellan två män, där en imponerande penis spelar en central roll.

Denna avmaskulinisering av manligheten återspeglas även i andra produktioner som “The Curse” och svenska “Lust”, där mikropenisar används som symboler för underlägsenhet. Trots detta fortsätter penisen att hyllas som en symbol för styrka och makt inom konsten.

Även om nakenhet och intimitet har blivit vanligare på filminspelningar, är det fortfarande ovanligt att en penisprotes får erkännande inom filmvärlden. Maskören Eva von Bahr, som är Oscarsnominerad för sitt arbete med “Dune”, tror att det är svårt för en penisprotes att ta sig till galan. Trots detta är trenden tydlig – manliga könsorgan tar allt större plats på vita duken.

Analys:
Den ökade närvaron av manliga könsorgan i film och tv-speglar en förskjutning i hur manlighet och makt porträtteras. Denna trend kan påverka hur vi ser på kön, makt och representation inom populärkulturen. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och reflektera över vilka normer och värderingar som förmedlas genom medierna vi konsumerar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version