Norges viktiga roll i EU-handeln och dess påverkan på ekonomin

I ett debattinlägg i Bergens Tidende den 21 juli argumenterar stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) för varför ett norsk medlemskap i EU är viktigt för handeln. Han försöker också skrämma med konsekvenserna av att inte vara med i unionen. Men sanningen är att Norge inte kommer att isoleras eller gå i ekonomisk ruin, och det är faktiskt EU som skulle förlora mest på att inte handla med Norge.

Norge är en av EUs viktigaste handelspartners, och enligt EU-kommissionens egna siffror var Norge 2023 den sjätte största och viktigaste handelspartnern för unionen.

EU tjänar bra på Norge när det gäller export av tjänster och jordbruksvaror, men går i underskott på varor om man räknar med oljan och gasen vi exporterar till dem. EU är beroende av dessa produkter, och redan 2022 blev Norge EUs största gasleverantör.

Det är tydligt att EU inte skulle gynnas av att straffa eller isolera Norge, eftersom det skulle skada unionen lika mycket, om inte mer. Vi kan sälja våra varor utanför EU också.

Det är viktigt att ha en debatt om ett norsk medlemskap i EU och att respektera folkets vilja. En ny folkomröstning skulle ge en tydlig signal om vad folket verkligen tycker om EU-medlemskapet.

Sammanfattningsvis är det klart att Norges roll i EU-handeln är betydande och påverkar både vår ekonomi och unionens ekonomi. Att vara med eller inte vara med i EU är en av våra tids viktigaste frågor, och det är viktigt att diskutera och fatta beslut utifrån fakta och inte rädsla eller missförstånd.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version