Den japanska turistboomen och dess ekonomiska påverkan på landet
Den svaga yenen har lett till en anstormning av utländska turister i Japan efter att pandemirestriktionerna lättade. Rekordmånga – 17,8 miljoner besökare – anlände under det första halvåret i år. Det är förstås ett välkommet bidrag till ekonomin i Japan som brottas med en åldrande och krympande befolkning. Turism har nu seglat upp som Japans näst viktigaste exportindustri efter bilar.

Men precis som på många andra håll i världen börjar Japan märka av baksidor med massturismen. Ställen som också är populära bland invånarna blir överfulla, en del utländska besökare följer inte regler, de skräpar ner och beter sig respektlöst.

Nu börjar allt fler etablissemang och turistattraktioner överväga en dubbel prislista, där utländska turister får betala mer än lokalbor. Det är en nödvändighet för att tackla det ökade trycket med utländska turister, hävdar förespråkarna. En del har redan börjat.

– Hur kan vi ha samma pris på maten för lokalbor som pratar japanska som för utländska turister som behöver extra hjälp på engelska, säger Shogo Yonemitsu som äger en skaldjursrestaurang i stadsdelen Shibuya, Tokyo.

Han har redan infört högre priser för utländska gäster. Buffén som restaurangen erbjuder turister för motsvarande 500 kronor, kostar 80 kronor mindre för inhemska besökare. Yonemitsu motiverar det bland annat med att han tvingats höja lönerna för att hitta engelsktalande personal.

Han är inte den enda. På flera håll i Japan smids planer på att införa dubbla prislistor.

Borgmästaren i Himeji, en stad i västra Japan, säger att man överväger att fyrdubbla inträdesavgiften för utländska turister till stadens slott som är från tidigt 1600-tal och ingår i FN:s kulturorgan Unescos världsarv.

Japans nordligaste prefektur, Hokkaido, är känd för sin skönhet och är en populär destination för skidåkare. Också här börjar tålamodet tryta. Chefen för Hokkaidos turistorganisation vill från och med i höst införa högre priser för utländska besökare. Det är nödvändigt för att inte skrämma bort japaner från platser som blivit populära bland utlänningar, säger en hotellägare.

Stora problem har också uppstått vid det ikoniska berget Fuji. Vulkanberget är ett av världens mest fotograferade och Japans mest populära turistdestination. Men anstormningen sliter på omgivningarna. Invånarna i byn Fuji Kawaguchiko, vid bergets fot, blev så trötta på turister att man satte upp ett svart skyddsnät som skymmer utsikten över berget.

Och i Kyoto, känt för sina tempel och traditionella träbyggnader, är numera vissa gränder förbjudna för turister att vistas i. Antalet besökare i den gamla huvudstaden steg tjugofalt förra året.

Att införa högre priser för utländska besökare är inte okontroversiellt. Japan är känt för sin gästfrihet. Här finns uttrycket omotenashi – ett koncept som går långt utöver sedvanlig artighet: gäster ska behandlas med respekt och omhuldas på alla möjliga sätt.

Dessutom har Japans regering som mål att öka antalet turister från 25 miljoner 2023 till 60 miljoner 2030. Frågan är hur landet ska göra det på ett hållbart sätt.

Fakta:
– Rekordmånga 17,78 miljoner utländska turister kom till Japan under första halvåret i år. Flest kom från Sydkorea, Kina, Taiwan och USA.
– Utländska besökares utgifter i Japan har ökat med fem gånger det senaste årtiondet.
– En anledning är den kraftigt försvagade japanska valutan, yenen, som gjort det billigare att turista i Japan. Yenen har tappat mer än 40 procent i värde mot dollar de senaste fem åren. Yenen har också försvagats mot kronan.
– I år väntas 35 miljoner turister besöka Japan.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version