Gjeldsökningen fortsatte att öka i juni enligt SSB. Efter att skuldökningen de senaste två åren har rört sig ned till de lägsta nivåerna som registrerats på 2000-talet, vände utvecklingen i maj med en ökning på 3,1 procent.

I juni ökade tolvmånadersökningen igen, denna gång med 3,6 procent jämfört med samma månad förra året enligt SSB.

– Kreditstillväxten för de icke-finansiella företagen är trots den kraftiga tillväxten i juni fortfarande lägre än den har varit de senaste åren. Det är för tidigt att säga om trenden har vänt och att företagen nu kommer att efterfråga mer kredit framöver, säger förstekonsult John Galleberg på SSB i ett uttalande.

Norska hushåll hade 4,357 miljarder kronor i skuld vid utgången av juni.

Den stora förändringen i skuldökningen för juni beror enligt SSB på:

– Hög kreditstillväxt i juni 2024.
– Låg kreditstillväxt i månaden som jämförs med (juni 2023).

– Kostnaderna för allmänheten att betjäna skulden beror utöver skuldbehalten också på räntan. Även om den verkliga värdet på skulden har minskat de senaste åren, har kostnaderna för att betjäna skulden ökat på grund av högre räntor, säger Galleberg på SSB.

Skuldökningen i juni är återigen högre än inflationen mätt som i konsumentprisindexet (KPI) enligt SSB.

I nästan alla månader sedan slutet av 2021 har dock prisökningen legat över skuldökningen, vilket innebär att den verkliga värdet av skulden minskar.

I juni föll prisökningen mer än förväntat och landade på 2,6 procent.

Norges Bank höll räntan oförändrad på 4,5 procent på räntemötet i juni, samma räntenivå har legat sedan december förra året.

Centralbanken har signalerat tre räntesänkningar år 2025.

Centralbanken försöker få bukt med prisökningen som fortfarande ligger över målet på två procent över tid.

Analys:

Gjeldsveksten i Norge har ökat under juni månad, vilket indikerar en ökad skuldbörda för både hushåll och företag. Detta kan påverka ekonomin negativt genom högre kostnader för att betjäna skulden, särskilt med tanke på att Riksbanken har signalerat tre kommande räntesänkningar. Det är viktigt för individer och företag att vara medvetna om dessa ekonomiska förändringar och planera sina finanser därefter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version