Statens inkomster från ägandet på kontinentalsluttningen har hittills minskat betydligt från förra året.

Statens intäkter från kontinentalsluttningen var 114 miljarder kronor under första halvåret, enligt ett meddelande från Petoro, som bildades 2001 för att förvalta statens direkta andelar på norsk kontinentalsluttning. Det är en minskning från 180 miljarder kronor samma tid förra året, en försämring med 66 miljarder kronor eller cirka 37 procent.

– Fortfarande hög

Nettokassaflödet till statens direkta ekonomiska engagemang (SDØE) för andra kvartalet var 54 miljarder kronor, ned från 63 miljarder kronor samma kvartal förra året.

– Kassaflödet för andra kvartalet är fortfarande högt även om det är nio miljarder kronor lägre än samma period förra året. Nedgången beror främst på lägre gaspriser. Vi har gått igenom en kvartal med stabil och bra drift i våra licenser, säger Petoros vd Kristin Kragseth i dagens meddelande.

Andelsbyten

I slutet av juni undertecknade Petoro och Equinor omfattande andelsbyten. Enligt Petoro ska avtalet säkerställa ökad värdeskapande och en mer effektiv resursförvaltning av företagets verksamhet på Haltenbanken.

– Vi har en långsiktig strategi där vi bland annat arbetar för att skapa fler investeringsmöjligheter i mogna fält och hitta bra områdeslösningar. Avtalet leder till ökad harmonisering och utjämning av viktiga deltagarandelar i Heidrun- och Kristin/Tyrihans-områdena, säger Kragseth.

Produktion och priser

Total produktion under andra kvartalet var 1 082 miljoner fat oljeekvivalenter per dag (kboed), en ökning med 78 kboed jämfört med samma period förra året enligt Petoro. Gasproduktionen var 116 miljoner standard kubikmeter (mill. Sm3) per dag, en ökning med 13 procent jämfört med andra kvartalet förra året. Den genomsnittliga realiserade gaspriset var 3,84 jämfört med 6,34 kronor per Sm3 samma period förra året. Vätskeproduktionen var 352 kboed, en minskning med 6 kboed jämfört med andra kvartalet 2023. Den genomsnittliga realiserade oljepriset var 85 jämfört med 80 dollar per fat samma period förra året.

En rapport från Rystad Energi, publicerad i juni och utförd på uppdrag av Närings- och fiskeridepartementet, värderade statens direkta ägarskap på norsk kontinentalsluttning (SDØE) till 1 486 miljarder kronor enligt Petoro.

Analys:

Artikeln handlar om statens intäkter från ägandet på norsk kontinentalsluttning som har minskat betydligt jämfört med föregående år. Det diskuteras även andelsbyten mellan Petoro och Equinor samt produktion och priser inom olje- och gassektorn. Genom att förstå dessa förändringar och trender kan investerare och allmänheten få en bättre uppfattning om hur det påverkar statens ekonomi och deras egna finanser. Det är viktigt att följa utvecklingen på kontinentalsluttningen för att kunna fatta informerade beslut om investeringar och ekonomiska planer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version