Hotellchefen tror att den kraftiga uppgången för regionen bara har börjat. Många turister har besökt Bodø och Nordnorge i sommar.

2024 har varit fantastiskt och inleddes med en historiskt bra januari och februari. Vi är också mycket nöjda med sommaren hittills, säger Kine Willumsen, direktör på Quality Hotel Ramsalt i Bodø.

Hotellbranschen i Bodø och resten av Nordnorge har haft en stark fart hittills i sommar. Det fina vädret och den storslagna naturen har lockat människor norrut på semester. Samtidigt har en svag norsk krona gjort det billigare för utländska turister att semestra i Norge.

Bodøs position som europeisk kulturhuvudstad 2024 har också varit en viktig faktor och bidragit till att internationella ögon har riktats mot staden, enligt hotellchefen.

Willumsen säger att omsättningen på Quality Hotel Ramsalt är 20 procent högre i år än samma tid förra året. Kapaciteten på hotellsidan har ökat med över 60 procent på två år. Det är otroligt. Större delen av kapaciteten är nu bokad och vi är helt i linje med föregående “normalår”, som var 2019. Så det är ganska många fler rum som har sålts, säger hon.

Bodø är den stad i Norge där rumbeläggningen ökade mest under första halvåret 2024, jämfört med första halvåret 2023, med en ökning på 25,4 procent.

Willumsen säger att rumbeläggningen på Quality Hotel Ramsalt var 80 procent i juli. Det är en av de högsta siffrorna de någonsin sett. Enligt NHO Reiselivs medlemsundersökelse för juli 2024 rapporterar 70 procent av medlemsföretagen att bokningssituationen är bättre eller lika bra i år jämfört med samma period förra året.

När sommarmånaderna går bra finns det större chans att de sämre månaderna också fylls på. Målet som reseföretag är att vara en helårsverksamhet där de kan erbjuda fasta tjänster året runt.

Den största utmaningen när påtryckningen har blivit så stor är att få tag i tillräckligt med personal, säger hotellchefen.

Priserna på hotellrum i Norge har ökat i samtliga norska storstäder sedan förra året. Sedan första halvåret 2022 har hotellrumpriserna i Tromsö ökat med hela 48 procent. De flesta marknaderna i landet har haft en prisökning på 10 till 20 procent sedan 2022, enligt statistiken.

Hotelldirektör Kine Willumsen tror på tillväxt för både Bodø och resten av Nordnorge de kommande åren. Nyckeln säger hon ligger i att näringen i norr lyckas samarbeta för att locka tillbaka folk.

Analys: Den här artikeln handlar om den positiva utvecklingen inom hotellbranschen i Bodø och Nordnorge, med en ökning i antalet turister och ökad omsättning för hotell. Den visar också på den ekonomiska effekten av turismen och hur det påverkar både lokala företag och internationella marknader. Genom att fokusera på tillväxt och samarbete kan regionen fortsätta att locka besökare och stärka sin ekonomi på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version