Den senaste tiden har det varit stor oro på de amerikanska aktiemarknaderna och speciellt inom stora teknikföretag på grund av rädsla för en recession efter svaga jobbsiffror.

Det har varit dramatiska veckor på Wall Street nyligen. Nikkei-indexet i Japan hade sin sämsta börsdag sedan 1987, och i Europa pekar även pilarna nedåt, inklusive på Oslo Börs där huvudindexet öppnade med en nedgång på över 4 procent.

På Wall Street ser det också ut att bli nedgång på måndagen, efter en kraftig nedgång i början av veckan.

I förhandeln ser det ut som följande för de viktigaste indexen strax före kl. 14.30:

– Nasdaq-futures är ned 5,6 procent
– S&P 500-futures är ned 4,1 procent
– Dow Jones-futures är ned 2,8 procent

Analytiker varnar för att försäljningen kan pågå i några dagar, men att makrobilden inte är så illa som marknaden tror.

Oron på marknaden beror främst på investerares rädsla för dåliga ekonomiska tider och till och med recession. Rädslan ökade efter att jobbtillväxten i USA var lägre än förväntat, och arbetslösheten ökade till 4,3 procent i juli. Dessutom fruktar investerare att Federal Reserve har väntat för länge med att sänka styrräntan.

Flera stora teknologiföretag har fått stryk på den amerikanska börsen de senaste veckorna. Förutom recessionsskräcken har investerare blivit besvikna över kvartalsrapporterna från flera av de största teknologiföretagen, där intäkterna från artificiell intelligens inte har levt upp till förväntningarna.

Enligt Bloomberg är Nasdaq 100-indexet på väg att ha sin sämsta börsdag sedan mars 2020. Indexet inkluderar bland annat företag som Apple, Tesla, Microsoft, Amazon, Meta och Nvidia.

I förhandeln på måndagen ser det ut så här för några av teknologiföretagen:

– Tesla faller över 9 procent
– Apple är ned över 7 procent
– Microsoft faller över 4 procent
– Nvidia stuper över 12 procent

Nvidia, som ofta kallas “AI-favoriten”, har varit en av de mest värdefulla företagen i världen och har ökat med över 122 procent hittills i år, men har fallit med 14,7 procent den senaste månaden.

Sammanfattningsvis har de senaste händelserna på finansmarknaderna lett till stor oro och nedgångar, särskilt inom teknologisektorn. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om potentiella risker och att vara väl förberedda för eventuella konsekvenser för sina investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version