Det är oro på aktiemarknaderna runt om i världen.

RAS: Det är en bred nedgång på Oslo Börs måndag morgon. Fallet sker efter att aktiemarknaderna i Asien hade en historiskt tung start på veckan. Foto: Gisle Oddstad / VG

Publisert: För mindre än 50 minuter sedan
Uppdaterad nu precis

Huvudindexet på Oslo Börs startade dagen ned 4,2 procent, innan det vände något uppåt. Efter en halvtimme är Huvudindexet ned 3,15 procent.

Det sker efter en historisk börskrasch i Tokyo och på de asiatiska marknaderna. Nikkei-indexet i Tokyo hade sin sämsta dag sedan 1987.

Dagens fall kommer efter en kraftig börsnedgång runt om i världen i slutet av förra veckan. Resesjonsfrykt i USA pekas ut som en av orsakerna till att marknaderna har börjat falla så dramatiskt på senare tid.

Det är kraftig nedgång också på de viktigaste börserna i Europa, och på de övriga börserna i Norden. Huvudindexet på Stockholmsbörsen öppnar ned mer än 4 procent.

Så här gick det för några av de viktigaste aktierna efter en halvtimme med handel på Oslo Börs:

Equinor är ned 2,61 procent
DNB är ned 3,39 procent
Kongsberg Gruppen är ned 3,37 procent
Aker BP är ned 3,44 procent
Rederiet Frontline är ned 2,90 procent

Det kommer att vara stora svängningar framöver, sa förvaltaren för norska aktier i Danske Bank, Anders Johansen till E24 före Oslo Börs öppnade måndag morgon klockan 9.

Förra veckan slutade i rött

Den norska kronan har också försvagats i takt med marknadsoron. I skrivande stund kostar en euro över 12,06 kronor. Det är den dyraste euron sedan pandemin.

Oljepriset faller också. Ett fat nordsjöolja kostade 75,86 kronor måndag morgon. Det är det lägsta sedan december 2023.

Fredag stängde Oslo Börs ned 2,94 procent efter sin sämsta dag sedan mars 2023. Det var också markant nedgång på de viktigaste börserna i Europa fredag. Även på Wall Street i USA, slutade veckan i rött.

Frykt för resesjon

Det är resesjonsfrykten som leder detta an, enligt flera analytiker.

Fredag presenterades jobbtillväxtsiffrorna i USA. Nonfarm payrolls kom in lägre än förväntat.

Flera analytiker pekar på oro för att USA:s centralbank (Fed) har väntat för länge med att sänka räntorna, och att det kan leda till svagare ekonomisk utveckling och ökad arbetslöshet.

Den så kallade Sahm-regeln, som använder data från arbetsmarknaden för att förutse resesjoner, indikerar att den amerikanska ekonomin redan befinner sig i en resesjon, enligt DNB Markets morgonrapport.

Meglerhuset påpekar att det fortfarande är osäkert om resesjonsfrykten är verklig, och understryker att räntesänkningen kan bidra till att motverka en ekonomisk nedgång.

Förhandeln på Wall Street indikerar också nedgång måndag morgon. Nasdaq futures är ned 4,74 procent måndag morgon klockan halv 10 norsk tid.

Svagare bitcoin

Förutom att flera börser kraschar, går det också dåligt för kryptovalutan bitcoin.

En bitcoin kostar 50 337 dollar måndag klockan 8.30. Det är en nedgång på 13 procent sedan söndag.

Bitcoin har ändå stigit 73,4 procent mot dollarn det senaste året.

Den japanska valutan yen stärktes mot den amerikanska dollarn i slutet av förra veckan. Förstärkningen fortsatte måndag morgon. En amerikansk dollar är värd 143,03 yen.

– En starkare yen kommer också att tynga Nikkei-indexet eftersom företagens marginaler kommer att minska, eftersom många företag inte förväntade sig en så kraftig och plötslig ökning av den japanska yenen överhuvudtaget, säger Ryota Abe, ekonom på Smbc Bank i Singapore till Reuters.

Analys: Den globala marknaden är i ett skede av stora svängningar och osäkerhet, där flera faktorer bidrar till nedgången, inklusive resesjonsfrykt, oljeprisfall och instabilitet på de finansiella marknaderna. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om de potentiella riskerna och att ha en diversifierad portfölj för att hantera volatiliteten på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version