Kronekursen ger Norges Bank stora huvudvärk – bästa investeringsstrategin för 2024

Kronekursen är nu en stor huvudvärk för Norges Bank, enligt Kjetil Olsen, chefsekonom på Nordea. Vad betyder då detta för investerare och den finansiella marknaden?

Måndagen har präglats av oro på världens börser. Ekonomer frågar sig nu vilken betydelse marknadsoron kan ha för Norges Bank och en eventuell första räntesänkning.

– Kronekursen är en huvudvärk för Norges Bank. Vi tror inte att Norges Bank kommer att göra något i närheten av vad marknaden tror att de kommer att göra, säger Kjetil Olsen, chefsekonom på Nordea till E24.

Måndagen prissätter marknaden en hög sannolikhet för en räntesänkning i Norge i september. Olsen tror att detta är att hoppas för mycket och att det är kronekursen som ställer till det.

– Även om andra faktorer pekar mot en sänkning i september, så kommer inte Norges Banks räntebana att sjunka. Med en så svag krona kommer det inte att bli någon räntesänkning i Norge på lång tid, säger Olsen.

– Kommer räntan att stiga?

– Det verkar inte som att den kommer att stiga, men det kan inte uteslutas om kronan försvagas ytterligare. Med hög inflation och löneökningar kan Norges Bank tvingas höja räntan. Om det krävs för att bevara förtroendet för kronan, svarar Olsen.

Kronen har försvagats mot den amerikanska dollarn på måndagen. En amerikansk dollar kostar nu 11,09 kronor, medan ett brittiskt pund kostar 14,08 kronor.

Kraftig nedgång på Oslo Börs

Huvudindexet på Oslo Börs föll kraftigt på måndagsmorgonen och var en stund ned över 4 procent innan den slutade med en nedgång på 3,36 procent.

Detta skedde efter ett historiskt börsras i Tokyo och på de asiatiska marknaderna. Nikkei-indexet i Tokyo hade sin sämsta dag sedan 1987.

Resesjonsfrykt i USA pekas ut som en av orsakerna till börsras världen över.

Samtidigt som börsen faller, finns det även dramatik på valutamarknaden. Euroen kostar nu över 12 kronor, det dyraste sedan mars 2020 i början av koronapandemin.

Kronan har också försvagats mot den amerikanska dollarn. En amerikansk dollar kostar nu 11,04 kronor, medan ett brittiskt pund kostar 14,10 kronor.

Från rosenskimrande till svart på en vecka

– Vi tror att detta kraftiga omslag är ett tecken på överreaktion. Vi har inte på en vecka gått från att allt var rosenskimrande på marknaden till att det är helt svart, säger Kjersti Haugland på DNB och påminner om att investerare inte såg speciellt ljust på framtiden för en vecka sedan heller.

De dramatiska svängningarna på måndagen har fått marknaden i USA att spekulera om centralbanken (Federal Reserve, Fed) kommer att kalla till ett extraordinärt räntemöte och sänka redan denna vecka.

Det tvivlar chefsekonom Haugland starkt på. Hon tror dock att det kan komma fler räntesänkningar i USA än vad DNB förväntade sig förra veckan.

– Räntan kommer sannolikt att sänkas, och det är troligt nu med mer frekventa räntesänkningar än vår prognos. Vi trodde att de skulle sänka vartannat månad från och med september, säger hon.

Börsoron är dock inte ett tecken på att de underliggande siffrorna i ekonomin är mörka, säger chefsekonom.

– Vi tror att detta är ett tecken på en avmattning i den amerikanska ekonomin, men inte på att den amerikanska ekonomin kraschar. Utslagen är stora när marknaden byter fot.

Räntesänkningar i USA är något som alla skuldsatta norrmän med stora bolån har väntat på.

Om Fed sänker räntan ökar sannolikheten för att Norges Bank följer efter och sänker den norska styrräntan.

Men med den nuvarande situationen kan räntesänkningen dröja, säger Haugland.

– Fler spekulerar om Norges Bank levererar en räntehöjning istället på nästa räntemöte. Eller att de åtminstone signalerar i augusti att räntan förblir oförändrad, säger Haugland.

– Nu kommer raset i räntan tillsammans med pessimism. Då hjälper det inte att färre räntesänkningar förväntas i Norge.

Analys:

I denna artikel diskuteras den nuvarande ekonomiska situationen med fokus på Norges Banks hantering av kronkursen och dess påverkan på räntebeslut. Börsens kraftiga nedgångar och marknadsoron bidrar till osäkerhet, både i Norge och internationellt. Genom att analysera olika ekonomiska faktorer och spekulationer från experter som Kjetil Olsen och Kjersti Haugland ges läsaren en inblick i hur den finansiella marknaden utvecklas och hur det kan påverka deras ekonomi och investeringar. Det betonas att även om det är oroande tider, är det viktigt att ha en långsiktig strategi och följa utvecklingen noggrant för att fatta informerade beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version