Den bästa investeringschefen: Varför det är viktigt att inte använda Oljefondet till andra ändamål

Finansministern anser att förslagen att använda delar av Oljefondet till olika ändamål är att ta från kommande generationer. Han menar att Norge måste prioritera pengarna inom dagens budgetramar.

Under de senaste veckorna har det kommit flera förslag om att använda delar av Oljefondet för finansiering av klimatåtgärder eller Ukrainastöd, utanför de vanliga budgetarna.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum varnar nu tydligt för detta.

Civita och regeringens budgetpartner SV vill båda öronmärka en summa som för närvarande motsvarar 45 miljarder för klimatfinansiering varje år. MDG vill också använda tiotals miljarder från fondet varje år för klimatfinansiering och har dessutom föreslagit att överföra cirka 1500 miljarder till Ukraina.

– Hela syftet med dessa förslag är att ge bort pengar från Oljefondet. Jag anser att det bryter mot den generationskontrakt vi har, säger Vedum.

– Barn, barnbarn och barnbarnsbarn ska också kunna uppleva en trygg välfärdsstat och veta att de kommer att få pensioner, gratis skola, gratis sjukhus och mediciner den dag de blir sjuka. Det är vad Oljefondet ska bidra till, säger finansministern.

Analys:
Finansministern varnar för att använda Oljefondet till andra ändamål än det som det är avsett för, nämligen att trygga framtida generationers välfärd. Genom att öronmärka delar av fondet till klimatåtgärder eller Ukrainastöd riskerar man att försämra möjligheterna för kommande generationer att få samma trygghet och välfärd som dagens generationer har. Det är viktigt att prioritera pengarna inom de befintliga budgetramarna för att säkerställa att Norge kan fortsätta att bidra till klimatåtgärder och stöd till Ukraina på ett hållbart sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version