Svensk ekonomi förväntas återhämta sig senare i år enligt Konjunkturinstitutet, men de vill ändå ha snabbare räntesänkningar än vad som annonserats. Riksbanken har redan sänkt räntan till 3,75 procent i maj och öppnade för ytterligare två eller tre sänkningar i år vid det senaste mötet i juni. Konjunkturinstitutet förutspår att det kommer att bli tre sänkningar innan årsskiftet och ytterligare tre innan sommaren 2025, vilket skulle leda till en ränta på 2,25 procent i Sverige.

Enligt Konjunkturinstitutet bör Riksbanken agera ännu snabbare med räntesänkningarna för att säkerställa en stabil ekonomisk återhämtning och minimera risken för att inflationen överskrider 2 procent nästa år. De senaste inflationsnyheterna från Sverige visar en nedgång till 2,6 procent i juni, vilket är den första gången KPFI-indeksen, som mäter konsumtionspriserna utan ändringar i räntekostnader, har varit under tvåprocentsmålet.

Marknaden har redan prissatt in fyra räntesänkningar före nyår och med de senaste oroligheterna på världens börser på grund av svaga arbetsmarknadsdata från USA och rädsla för recession, kan det bli fler sänkningar i både USA och Sverige. Det är viktigt att följa utvecklingen noga och vara medveten om hur dessa händelser kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version