Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterar Perspektivmeldingen för statens kraftiga utgiftsökning. Statens utgifter förväntas öka med 7 miljarder kronor mer än intäkterna varje år fram till 2060, enligt Finansdepartementet. Om inga nya åtgärder vidtas kommer statens utgifter att öka med cirka 250 miljarder mer än intäkterna fram till 2060. Samtidigt förväntas en brist på arbetskraft i framtiden på grund av en ökande äldre befolkning och minskad olje- och gasproduktion.

Vedum tror dock att Norge kan klara sig utan att behöva göra nedskärningar i välfärden eller höja skatterna, bara man lyckas få fler i arbete. Den huvudsakliga utmaningen är bristen på arbetskraft, enligt Vedum.

Finansministern avvisar ökningar av skatterna och betonar att regeringen inte planerar att höja dem. Istället fokuserar man på att få fler i arbete för att öka intäkterna. Perspektivmeldingen förutser att skatte- och avgiftssystemet förblir oförändrat och att standarden inom hälso- och sjukvården förbättras över tid.

Genom att mobilisera arbetskraft och använda smartare lösningar kan man frigöra upp till 200 000 sysselsatta till viktiga uppgifter, enligt Vedum. Regjeringen har som mål att öka andelen sysselsatta i åldersgruppen 20–64 år från 80,5 procent år 2023 till 82 procent år 2030 och 83 procent år 2035.

Vedum betonar att Norge är bättre rustat än sina grannländer som Sverige och Finland för att hantera framtidens ekonomi, men understryker vikten av att inte använda upp Oljefondet för andra ändamål. Han ser positivt på Norges köpkraft jämfört med övriga länder och anser att Norges guldålder inte är över.

Genom att förstå dessa ekonomiska utmaningar och agera på rätt sätt kan man säkra sin ekonomiska framtid och bidra till ett starkare samhälle för kommande generationer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version