MDG-ledaren Arild Hermstad tror att regeringens kamp mot gängkriminaliteten är dömd att misslyckas. Han förespråkar att staten ska sälja cannabis. Partiledaren Arild Hermstad i MDG har ingen tilltro till strategin mot ungdomsbrott som Sp-ledaren Trygve Slagsvold Vedum presenterade tidigare denna vecka. Han förespråkar en helt annan metod.

– Vedums “war on drugs” kommer att misslyckas. Vi löser inte kriminalitetsutmaningarna genom att skicka mer polis till de unga som är narkotikaberoende. Vi måste strypa gängens huvudsakliga inkomstkälla: försäljningen av droger, säger Hermstad till NRK.

Han har ingen tilltro till strategin mot ungdomsbrott som Sp-ledaren och finansministern Trygve Slagsvold Vedum presenterade i VG tidigare denna vecka.

Det är särskilt punkten om “att stoppa narkotikan”, bland annat genom att ge polisen fler verktyg för kontroll och sanktioner, som provocerar MDG-ledaren.

– Istället för att försöka med den misslyckade narkotikapolitiken i Sverige, att straffa droganvändarna och inte våga ta debatten om legalisering, måste regeringen lära av Tyskland och ett antal andra länder.

Det är första gången MDG-ledaren själv offentligt tar ställning för legalisering av cannabis. Men partiet lade fram ett representantförslag om legalisering på Stortinget år 2023, som fick stöd av Venstre.

Vägen till legalisering är ändå lång. De två partierna har idag elva av 169 stortingsrepresentanter.

Analys:
I denna artikel diskuteras MDG-ledaren Arild Hermstads syn på regeringens strategi mot ungdomsbrott och gängkriminalitet. Hermstad förespråkar att staten ska sälja cannabis istället för att förlita sig på en “war on drugs” approach. Han menar att det är viktigare att strypa gängens inkomstkälla genom att legalisera droger istället för att straffa användarna. Detta kan påverka samhället och individers liv genom att förändra synen på narkotikapolitik och öppna upp för nya strategier för att minska kriminalitet och beroende.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version