Trond Mohns investeringsselskap Meteva AS hade ett fantastiskt år 2023 efter två år av förluster. Med en ökning av värde och minskade finanskostnader lyckades företaget nå en vinst på över 867 miljoner kronor. En betydande del av vinsten, närmare bestämt 415 miljoner kronor, donerades till välgörenhet, vilket motsvarar cirka 48 procent av överskottet.

Det är en markant förbättring jämfört med det föregående året då företaget hade en förlust på 723 miljoner kronor. Trond Mohn är känd för sina generösa donationer och har tidigare gett bort 812 miljoner kronor till välgörenhetsändamål. Han har en passion för att stödja idrott, forskning och sjukhus.

Även om en stor del av vinsten går till välgörenhet, väljer Mohn att ta ut ett utdelning på 49,9 miljoner kronor från företagets överskott. Årsresultatet för koncernen låg på 877 miljoner kronor och egenkapitalet steg till nästan 3,2 miljarder kronor vid slutet av 2023.

I en analys av företagets finansiella ställning framgår det att Metevas marknadsbaserade tillgångar bokfördes till nära 1,4 miljarder kronor vid årsskiftet. Sammanlagt har företaget investerat över 4,3 miljarder kronor som bokförts till 2,8 miljarder kronor vid årsskiftet.

Trond Mohns förmögenhet har i stor utsträckning kommit från försäljningen av familjeföretaget Frank Mohn AS för 13 miljarder kronor år 2014. Trots en konflikt med sin son, Frederik Mohn, har de senare försonats och samarbetar idag inom olika projekt.

Sammanfattningsvis har Trond Mohn varit en betydande bidragsgivare till välgörenhet och forskning under många år. Genom sin generositet och engagemang har han gjort betydande insatser för samhället, vilket har lett till positiva effekter på både forskning och välgörenhetsorganisationer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version